Lidí bez práce v únoru ubylo

Nezaměstnaných bylo skoro o 7 tisíc méně, než v lednu. Míra nezaměstnanosti se tak v únoru snížila na 9,6 procenta - tedy o dvě desetiny. Nejvyšší přitom zůstává na Mostecku, a to 23 procent. Hodně lidí si práci hledá také na severu Moravy - na Karvinsku, Jesenicku a Bruntálsku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tkalcovské stroje

Tkalcovské stroje

Naopak nejméně nezaměstnaných hlásí Praha a okolí. Radiožurnálu to potvrdila mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Kateřina Beránková: "Za poklesem počtu uchazečů stojí jednak trvalý zájem zaměstnavatelů o nové pracovníky v odvětvích elektrotechniky, strojírenství, obchodu a služeb. A v neposlední řadě i aktivní nástroje politiky zaměstnanosti, které v hojné míře uplatňují úřady práce," domnívá se Beránková.

Podle hlavního ekonoma VolksBank Vladimíra Pikory počet nezaměstnaných klesá pomalu. Hlavním problémem nezaměstnanosti je prý její struktura: "Počet volných pracovních míst totiž meziměsíčně i meziročně roste, avšak nezaměstnanost je stále dosti vysoká. Zatímco letos máme téměř 54 000 volných míst, loni to bylo jen necelých 44 000. Mnoho podniků shání nové zaměstnance, ale nenachází je, protože nemají odpovídající praxi a vzdělání," tvrdí Pikora..

Dalším problémem je prý také nedostatečná mobilita pracovní síly. Ta je podle Pikory spojená se stále se protahující deregulací nájemného a lidé se tak nechtějí stěhovat za prací.

Milan Kopp, David Vandrovec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme