Lídři eurozóny se shodli na podmínkách záchrany Řecka

Státy eurozóny se dohodly na podmínkách druhého záchranného balíku pro Řecko. Na svém twitteru to oznámil předseda Evropské rady Herman van Rompuy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zástupci eurozóny se dohodli na záchraném plánu pro Řecko

Zástupci eurozóny se dohodli na záchraném plánu pro Řecko | Zdroj: ČTK

Summit před několika desítkami minut skončil. Jednání trvalo 7 hodin a podle deníku Financial Times Deutschland se ještě před schůzkou se Angela Merkelová s Nikolasem Sarkozym po telefonu pohádali o účast soukromých investorů na druhém záchranném balíku Řecku.

Eurozóna a MMF dají Řecku delší lhůtu ke splácení půjček z jeho záchranného fondu. Atény dostanou místo necelých 8 let na vrácení desítek miliard eur z pokladen členů eurozóny 30 let.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pavel Novák aktuálně ze summitu eurozóny a Jan Bureš o záchranných opatřeních ve Stalo se dnes.mp3

Soukromí investoři se mají na další pomoci Řecku podílet částkou 37 miliard eur. Způsoby účasti soukromých bank na sanaci řeckého dluhu eurozóna neoznámila.

Snaha dohodnout druhý záchranný balík pro Atény byl klíčovým bodem mimořádného summitu. Podle hlavního ekonoma Poštovní spořitelny Jana Bureše může situace ohrozit euro:

„Napětí se přesunulo z menších ekonomik, jako je Řecko, Portugalsko a Irsko, na trhy větší, jako je Itálie a Španělsko. Hlavním problémem je neschopnost evropských politiků nabídnout řešení v případě nejproblémovějšího člena – Řecka. Vyvolávalo to otázky, zda je ochota stát za eurem a v případě krachu podržet řecký finanční sektor.“

Bureš si přesto nedokáže představit, že by situace znamenala konec eura:

„Kdyby se eurozóna vydala cestou samovolného rozkladu, byla by to rána pro všechny ekonomiky, ne jenom pro ty problematické. Věřitelé – například německé banky a fondy, mají expozice vůči problémovým zemím, a kdyby je najednou držely v drachmách či lirách, okamžitě by je znehodnotili,“ dodává hlavní ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš.

Pavel Novák, Aneta Vojtěchová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme