Lídři G20 se snaží na summitu v Soulu zabránit měnové válce

V Koreji začal summit G20. Světoví lídři hledají recept na ozdravění globální ekonomiky. Na programu je i plánovaná reforma Mezinárodního měnového fondu. Hlavní pozornost je teď upřena na vyjednávání Spojených států, Číny a Německa. Washington totiž po Pekingu požaduje uvolnění hodnoty juanu, po Berlínu zase omezení exportu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obama a Lee Myung-bak

Obama a Lee Myung-bak | Zdroj: ČTK

Americký prezident Barack Obama na úvod summitu vyzval světové hospodářské mocnosti ke společnému úsilí o ozdravení globální ekonomiky. Zároveň bránil nedávné rozhodnutí USA napumpovat do oslabené ekonomiky šest set miliard nových dolarů.

Podle kritiků to může mít negativní dopad za hranicemi Spojených států, třeba v podobě inflace. Šéf Bílého domu ale plánovanou emisi peněz obhajuje potřebou povzbudit ekonomický růst ve Spojených státech a tím i udržitelný a vyvážený růst globální.

„Pořád jsme největším trhem na světě a obrovským ekonomickým motorem, který ovlivňuje růst všech ostatních zemí. Státy jako Německo, které hodně vyváží, těží z našich otevřených trhů, protože od nich nakupujeme. To platí pro všechny země G20,“ řekl Obama.

Světoví lídři hledají na summitu G20 recept na ozdravění globální ekonomiky. Setkání má zabránit protekcionářství a měnové válce. Jak na Radiožurnálu informoval východoasijský zpravodaj Čro Robert Mikoláš, setkání lídrů dvaceti největších ekonomik světa, se dá charakterizovat jako tuhé vyjednávání.

Přestože Washington slíbil, že se ve snaze podpořit růst domácí ekonomiky neuchýlí k oslabování dolaru, je atmosféra v Soulu napjatá. Podobnou politiku už přitom uplatňuje Čína a k podobnému kroku přistupují i další země.

Hrozí tak vypuknout měnová válka, i proto se ke kritice Spojených států, které podporují slabou ekonomiku velkou injekcí nových peněz, připojilo také Rusko.

Vyloučena proto není možnost, že se země G20 nakonec na ničem nedohodnou.

Robert Mikoláš, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme