Lídři nejsilnějších stran o penzijní reformě

O nových zásadách pro výpočet důchodů v příštích desetiletích mají dnes jednat lídři koaličních i opozičních stran. Očekává se, že prvotní jednání napříč politickým parlamentním spektrem by mělo nalézt základní směřování budoucí reformy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Důchodci

Důchodci | Foto: Jan Rosenauer

"Nelze očekávat, že by z první schůzky vyšel konkrétní závěr o představě důchodové reformy. Hlavní dohoda by měla být v oblasti, jak se k dohodě dopracovat, pokud možno v krátkém reálném čase," informoval novináře ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach.

Vláda prosazuje takzvaný švédský model, který by měl odrážet výši předchozích příjmů, zároveň by však žádný důchod neměl klesnout pod 1,2 násobek životního minima.

Na takzvaném fiktivním účtu by se měly objevit veškeré finance, které každý z nás během svého života do systému odvede. Na konečné podobě reformy se však chce vládní koalice dohodnout s parlamentními opozičními stranami.

Ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach říká, že to je základní podmínkou změn důchodového systému: "To je v zájmu občanů České republiky, aby měli jistotu, za jakých podmínek půjdou do důchodu. Bez ohledu na to, jaká vládní konstelace kterých politických stran tady bude v budoucnosti vládnout," zdůraznil Škromach.

Občanská demokratická strana je pro zavedení minimálního starobního důchodu, který by nebyl založen na systému zásluhovosti. Odvody na sociální pojištění by měly být nižší a lidé by se sami rozhodovali, co s ušetřenými prostředky učiní.

Další posun věkové hranice pro odchod do důchodu je nepřijatelný pro KSČM. Argumentují vyšší nezaměstnaností. Reforma by podle nich měla být postupná a bez zhoršování sociální situace lidí.

Hlavní ekonomka Volksbank Markéta Šichtařová si myslí, že politici nakonec najdou kompromis. Nic jiného jim totiž z ryze ekonomických důvodů nezbývá. "Opozice má pravdu v tom, že ty individuální účty jsou opravdu jen virtuální realitou a ve skutečnosti to není žádná zásadní změna od dnešního stavu. Ovšem k tomu, abychom mohli udělat opravdu penzijní reformu od podlahy, k tomu bychom potřebovali nějaký počáteční vklad. Jenže peníze z privatizací už nemáme, takže nejsme v takové situaci jako Slováci, kteří si mohli tu reformu od podlahy dovolit udělat."

Milan Kopp, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme