Lídři nejvyspělejších zemí hledají řešení světové finanční krize

Jak ven z globální finanční krize? Odpověď na tuto otázku hledají ve Washingtonu představitelé dvaceti hospodářsky nejvyspělejších zemí a světových finančních institucí. Americký prezident George Bush varoval před ekonomickým protekcionismem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

George Bush na summitu G20

George Bush na summitu G20 | Zdroj: ČTK

"Jedním z nebezpečí při krizi, jako je ta současná, je, že se začne uplatňovat ochranářská politika," prohlásil prezident Bush před dnešním jednáním. Proto je rád, že představitelé zúčastněných zemí potvrdili platnost zásad, na kterých stojí otevřený trh a volný obchod.

Summit se zabývá především tím, zda je nutné reformovat mezinárodní finanční trh, aby se podobným krizím v budoucnu zamezilo, a pokud ano, do jaké míry. Evropské země volají po razantnějším zpřísnění pravidel. Spojené státy a některé jiné země ale nejsou o potřebě radikálního zásahu do chodu finančních trhů tak přesvědčené a mluví o mírnější reformě.

Země, které se účastní washingtonského summitu, společně představují 85 procent globální ekonomické produkce. Očekává se, že se státníci dnes shodnou na další schůzce, na které by na jaře měli podrobněji rozpracovat konkrétní podobu reformy finančních trhů.

Martin Hromádka, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme