Lídři zemí EU jednají o vzniku bankovní unie i dani z finančních transakcí

Velká očekávání vkládají finanční trhy do summitu Evropské unie, který odpoledne začíná v Bruselu. Má přijmout balík prorůstových opatření a také narýsovat vizi další hospodářské i politické integrace unie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Italský premiér Mario Monti, německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Francois Hollande na summitu EU v Bruselu

Italský premiér Mario Monti, německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Francois Hollande na summitu EU v Bruselu | Zdroj: Reuters

Opět klíčový, znovu velmi důležitý a nadmíru naléhavý má být summit unijních lídrů. Má dát finančním trhům jasný signál, že unie a eurozóna dělají všechno proto, aby se vypořádaly s hospodářskou krizí.

Sedmadvacítka proto přijme balík opatření k podpoře hospodářského růstu. Bude jím například navýšení kapitálu Evropské investiční banky o 10 miliard eur pro její větší schopnost půjčovat na investice.

Dnes večer mají státníci přijmout program pro podporu zaměstnanosti a růstu. Počítá se v něm s plným využíváním výhod, které společnosti poskytuje celý evropský trh.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Světa o osmé byl ředitel institutu evropské integrace Newton College Jiří Malý

Summit také dá právní sílu doporučením Evropské komise pro jednotlivé státy k provádění reforem. Zahájí také debatu o větší hospodářské a politické integraci. Jednou z jejích částí má být bankovní unie a celoevropský systém pojištění vkladů.

Bankovní unii prosazuje předseda Evropské rady Herman van Rompuy. Ta by měla fungovat jako centrální dohled nad bankami. Ještě není jasné, jestli by ho vykonávala Evropská centrální banka nebo Evropská bankovní agentura.

Počítalo by se i se společným mechanismem řešení problémů bank, kdy by se taková 'špatná' banka rozdělila na funkční a mrtvou část, ta by pak šla do likvidace - na řízenou likvidaci nebo bankrot. V případě vypořádání věřitelů by si ale banky měly samy přispívat do nějakého speciálního fondu.

Za peníze v bankách možná budou ručit země EU společně, Česko je proti

Číst článek

Vzniku bankovní unie nedává příliš šancí ředitel institutu evropské integrace Newton College Jiří Malý:

„Sdílení dluhů není úplně optimální pro země, které jsou na tom lépe. Když si vezmeme například situaci v bankovním dohledu na celoevropské úrovni, jak těžce se rodil celoevropský dohled, který byl přijat od 1. ledna 2011, tak bankovní unie by znamenala ještě další jeho posílení. Nemyslím si, že je k tomu jednoznačná politická vůle napříč Evropskou unií.“

Diskutovat se má také o zavedení daně z finančních transakcí. S tou ale zdaleka ne všichni členové unie souhlasí.

Česku jde o to, aby národní regulátoři v zemi dceřiných bank měli vyvážené pravomoci s regulátory v zemích mateřských firem. Očekává se teprve první kolo diskuze o bankovní unii, rozhodnutí o ní na nynějším summitu ještě nepadne.

Nečas bude v Bruselu hájit české banky proti centrálnímu dohledu

Číst článek

Podle české velvyslankyně při EU Mileny Vicenové může proto padnout od několika zemí návrh na ustanovení daně formou takzvané posílené spolupráce.

„Rýsuje se tady skupina 9 nebo 10 zemí, které chtějí jít cestou posílené spolupráce. Pravděpodobně se zase bude sledovat postoj ostatních států k tomuto rozhodnutí. My nejsme mezi těmi devíti, náš postoj k dani z finančních transakcí je dosti zdrženlivý,“ uvedla Vicenová.

Přehrát

00:00 / 00:00

O summitu mluvil ve Světě o deváté zpravodaj Českého rozhlasu v Bruselu Pavel Novák

Kromě hospodářských a strategických témat bude summit řešit i otázky geopolitického rázu.

Státníci zřejmě vydají prohlášení k situaci v Sýrii a pravděpodobně na doporučení ministrů pro evropské záležitosti se potvrdí i jejich rozhodnutí pro zahájení přístupových rozhovorů s dalším potenciálním členem Evropské unie - Černou Horou.

V pátek bude po summitu následovat pracovní oběd premiérů zemí eurozóny, kde se bude mluvit o situaci ve Španělsku, Řecku a na Kypru.

Ředitel institutu evropské integrace Newton College Jiří Malý neočekává od dnešní a zítřejší schůzky nějaká konkrétní opatření:

„Nepředpokládám, že by došlo k nějakému zlomu v situaci. Evropská unie poslední dva roky, kdy eurokrize trvá, postupuje pomalými kroky. Nemyslím si, že toto by byl zrovna zlomový summit, kde by se dohodlo něco extrémně zásadního.“

Pavel Novák, Barbora Kreuzerová, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme