Lihovarníci tlačí na vyšší spotřební daň pro výrobce vína a piva

Výrobci lihovin chtějí, aby vyšší spotřební daň platila i pro výrobce vína a piva. Lihovarníci totiž přicházejí už tři roky za sebou o peníze. Jen v prvním pololetí letošního roku jim klesly tržby o sedm procent. Podle prezidenta Unie výrobců a dovozců lihovin Petra Pavlíka budou tržby klesat i v následujících letech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Víno (ilustrační foto)

Víno (ilustrační foto) | Zdroj: ČTK

„Myslíme si, že pokles bude v úrovni jednoho nebo dvou procent ročně. Ale samozřejmě na reálný pokles bude mít mnohem více vliv ekonomika státu a ekonomika rodin v České republice,“ řekl Pavlík.

Výrobci lihovin hledají, kde by snížili náklady, mluví o propouštění svých zaměstnanců a nižších investicích do výroby. Situaci jim navíc komplikuje výroba lihovin načerno, která je připravuje o 20 procent prodejů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spotřebním daním se v Odpoledním Radiožurnálu věnovala redaktorka Květa Moravcová

„Po zvýšení spotřební daně v roce 2010 byla vyšší četnost výskytu levného rozlévaného alkoholu v nízkoskupinových, méně kvalitních restauracích,“ potvrzuje Pavlík.

Tržby klesly lihovarníkům v prvním pololetí letošního roku o 7 procent, v roce 2010 o 6 procent a v roce 2011 o další 4 procenta. Producenti lihovin platí na spotřební dani za každou sklenku 4,30 koruny, pivaři 1,20 koruny. Vinaři mají zatím spotřební daň na tiché víno nulovou.

Vinaři i pivovarníci jsou proti

Výrobci vín platit vyšší spotřební daň než nulovou nehctějí. Pokud by byla zavedena, tak by to podle předsedy Svazu vinařů Tibora Nitraje přineslo hlavně zvýšení ceny českých a moravských vín.

„Vína dnes v ceně 60 až 150 korun by se zdražilo přibližně o 23 až 13 procent. Jednorázové zdražení o 23 procent navodí jakési myšlení o tom, že bych si to třeba už nemohl dovolit,“ řekl Nitraj.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petr Pavlík, prezident Unie výrobců a dovozců lihovin a ředitel likérky Stock Plzeň-Božkov, v Ozvěnách dne

Podle vinaře Josefa Valihracha by ale vyšší spotřební daň na víno zkomplikovala situaci malým rodinným vinařstvím. „Nastane další byrokracie, které už máme tolik, že už je to neúnosné. Okolo toho budou sklady, papírování a to je nejhorší,“ dodal Valihrach.

O vyšší spotřební dani nechtějí slyšet ani pivovarníci. Podle Jana Veselého z Českého svazu pivovarů a sladoven totiž vyšší spotřební daň nikdy nic dobrého nepřinesla.

„Výnos ze spotřební daně zdaleka nebyl takový, jako byl očekávaný. A když se sečetly všechny dopady do zaměstnanosti a podobně,, například to vedlo k 10procentnímu propouštění všech zaměstnanců v gastronomii, v restauracích a tak dále,“ podotkl Veselý. Na pivo se spotřební daň zvýšila v roce 2010.

Květa Moravcová, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme