Lihovary by mohly mít kvůli částečné prohibici odklad odvodů

Výrobci lihovin postižení prohibicí si budou moci upravit zálohy na daň či odložit některé splátky. Slíbil jim to ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09. S kompenzacemi a odškodňováním se prý ale nepočítá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lahve s novým likérem becherovky na stáčecí lince

Lahve s novým likérem becherovky na stáčecí lince | Foto: Zdeněk Trnka

„Ministerstvo financí neuvažuje o žádných kompenzacích nebo odškodnění. Myslím si, že o čem je možné vést diskuzi - a tam bude ministerstvo financí vůči výrobcům, kteří tím byli velmi postiženi, velmi vstřícné - je například otázka záloh na daň nebo rozkladu či odkladu některých splátek,“ prohlásil Kalousek.

Likérky jeho slib vítají. Čekají ale hlavně na uvolnění trhu. „Pro nás je taktéž samozřejmě prioritní, aby se co nejdříve uvolnila prohibice, aby se standardně začalo obchodovat, a to, co říká pan ministr financí, je vstřícné gesto, které je pro nás v tomto okamžiku určitě potřebné a důležité," reagoval v České televizi Pavel Dvořáček z Unie výrobců a dovozců lihovin.

Policie kvůli metanolu obvinila dva muže z obecného ohrožení, 5 tun jedu může být stále v oběhu

Číst článek

Lihovarníci jsou také pro to, aby veškerý alkohol, u kterého není doložený původ, byl zlikvidován. Podle náměstka policejního prezidenta a šéfa vyšetřovacího týmu Metyl Václava Kučery by i lidé udělali nejlépe, kdyby se veškerého tvrdého alkoholu zbavili.

Policie totiž přiznala, že v oběhu se může nacházet ještě 15 tisíc litrů pančovaného alkoholu, který státní orgány nedokáží identifikovat. „V několika případech jsme bohužel zjistili, že kontaminovaný alkohol byl v takzvaně originálních lahvích, protože to někdo další přeléval,“ popsal ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Bendl ujistí EU, že Česko zná zdroj otrav a chystá zmírnit prohibici

Číst článek

Stejně jako s kompenzacemi firmám postiženým částečnou prohibicí stát nepočítá ani s odškodněním lidí, kteří se otrávili jedovatým metanolem. Po jednání výkonné rady ODS to řekl premiér a předseda strany Petr Nečas. Podle něj je ve hře jen kompenzace podnikatelům, a to prostřednictvím DPH.

„Já nechci automaticky smetat ze stolu, že v zájmu větší bezpečnosti bych si za určitých okolností dovedl představit úvahu o daňové vratce například z toho, že by se buď u části alkoholu třeba v maloobchodě nebo v restauračních provozech, u kterých by nebyla jistota, aby se motivovali k řízenému zlikvidování, mohlo uvažovat o vratce spotřební daně a daně z přidané hodnoty,“ poznamenal premiér.

Oběti závadného alkoholu mají nárok na odškodnění. Musí ale spěchat

Číst článek

Zákaz prodeje lihovin s objemem alkoholu 20 a více procent platí v Česku od 14. září, od 20. září se nesmí tvrdý alkohol ani vyvážet. Vláda by mohla rozhodnout o zmírnění nebo zrušení prohibice ve středu. Podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera z TOP 09 je totiž epidemie otrav na ústupu.

V Česku na otravu metylalkoholem zatím zemřelo 25 lidí, dalších téměř 20 je stále v nemocnicích. Celkem se jedovatým alkoholem otrávilo na 70 lidí v devíti krajích.

Jana Zemanová, Václava Marešová, Martina Spěváčková, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme