Likérka AB Style z Frýdku-Místku zastavila výrobu, zaměstnanci se bojí o práci

Do práce nechoďte, nevyrábíme! To je sdělení, se kterým se museli vypořádat zaměstnanci frýdecko-místecké likérky AB Style. Společnost kvůli částečné prohibici, která v Česku platí od pátku na více než dvacetiprocentní alkohol, musela úplně zastavit výrobu lihovin. Pokud zákaz v nejbližší době nepomine, budou se její zaměstnanci muset hlásit na úřadu práce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Typický ohlušující ruch a silná lihová vůně je prozatím minulostí. Výroba stojí. Linky a stroje ve frýdecko-místecké likérce AB Style oněměly a osiřely.

„Současný stav nás velice poškozuje. Velcí výrobci to ustojí, ale pro malé a střední je to skoro až likvidační,“ tvrdí skleslý jednatel firmy Jan Palla.

Z tamních výrobních linek při běžném provozu sjíždí hlavně lihoviny s více než dvacetiprocentním obsahem alkoholu. Podle jednatele Jana Pally by bylo neekonomické, kdyby je stáčeli do zásoby. Osmnáct zaměstnanců likérky teď proto nemá práci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve Frýdku-Místku natáčela pro Odpolední Radiožurnál reportérka Jana Jeckelová

„Pokud ten zákaz nebude zrušen v dohledné době, což počítám na maximálně horizont jednoho dvou týdnů, tak budeme nuceni propustit veškeré zaměstnance, ať alespoň sociální a zdravotní pojištění hradí po tu dobu stát,“ vysvětluje Palla.

Třicetiletý zaměstnanec likérky Radim tak musel zůstat doma. Předchozí večer si prý musel dát na napnuté nervy několik panáků.

„Velká nejistota. Z hodiny na hodinu se situace mění. Nevíme, jestli jsme na dovolené nebo na šedesáti procentech, jak dlouho to bude trvat, den, týden, dva, měsíc. Je to hrozné. Všichni máme svoje problémy v dnešní době, všichni mají hypotéky, splátky, leasingy a teď se bude čekat a čekat,“ popisuje.

Do týdne by se mohlo vyřešit, jak zmírnit prohibici. Odhaduje Heger

Číst článek

Osmnáct zaměstnanců likérky AB Style teď netrpělivě vyhlíží konec prohibice, který by je vrátil zpět k výrobním linkám.

Jana Jeckelová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme