Likérky odmítají zákaz prodeje českého alkoholu v EU. Poškodí nás to, tvrdí

Likérkám rozhodnutí vlády o zákazu distribuce a exportu českých lihovin s obsahem alkoholu vyšším než 20 procent vadí. Může je to prý poškodit na několik let.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Závod karlovarské Becherovky

Závod karlovarské Becherovky | Zdroj: ČTK

„Pro nás je to silně negativní informace," říká výrobní ředitel společnosti Jan Becher-Karlovarská Becherovka Vladimír Darebník.

„Jestliže by se zastavil český export, znamená to, že nebude jenom ovlivněna naše okamžitá situace, ale reputace našich výrobků v zahraničí bude velmi pošramocena a získat tuto reputaci zpátky bude trvat v řádu několika měsíců, ne-li let," tvrdí.

Generální ředitel společnosti Grannette and Starorežná Pavel Kadlec považuje v současné situaci nové opatření za první správné rozhodnutí vlády. „V případě rychlého ukončení a dořešení zákazu prodeje lihovin v České republice je teoreticky možné v relativně krátkém čase odvolat i zákaz exportu,“ zmínil ve Stalo se dnes.

Grannette and Starorežná je druhým největším tuzemským výrobcem lihovin. Každý den částečné prohibice prý přichází v tuzemsku o 5 milionů korun na tržbách a teď je čekají i milionové ztráty v exportu, který podle Kadlece držel firmu „nad vodou". Náprava dobré pověsti českých tradičních značek prý ale bude trvat léta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hosty Stalo se dnes byli generální ředitel společnosti Grannette and Starorežná Pavel Kadlec a prezident Svazu obchodu a cestovní ruchu Zdeněk Juračka

V případě delší prohibice bude společnost uvažovat o případné žádosti o náhradu škod.

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka má na zákaz exportu lihovin podobný názor. „Ze špatných řešení, které jsou dnes na stole, to bylo to nejméně špatné,“ domnívá se.

Dodal, že je třeba rychle napomoci obnovení výroby a prodeje lihovin nejen kvůli milionovým ztrátám společností, ale také tomu, že na zákaz doplatí nejpoctivější výrobci a obchodníci.

Vláda se včera na mimořádné schůzce dohodla také na zavedení nových kolků na alkohol. Příslušná vyhláška má začít platit od příští středy.

Pak by se mohl částečně uvolnit trh s tvrdým alkoholem. Ten po pátečním zákazu ministerstva zdravotnictví nabízet a prodávat tvrdý alkohol v celé republice stojí. Resort tak reagoval na vlnu otrav metanolem.

Vláda zablokovala vývoz lihovin z Česka. Předběhla tak Evropskou komisi

Číst článek

Andrea Strohmaierová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme