Likérky počítají kvůli prohibici ztráty. Výjimkou je rodinná firma v Bělé pod Pradědem

Zákaz prodeje a vývozu alkoholu od 20 procent vadí většině českých výrobců tvrdého alkoholu, ne však likérce Američana Kyla Bairnsfathera z Bělé pod Pradědem na Jesenicku. Ten se na rozdíl od jiných krachu nebojí, ani velkých ztrát. Výpadek příjmů pokryje ze svých rezerv.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sklenky s alkoholem

Sklenky s alkoholem | Foto: Jan Rosenauer

„Zákaz vývozu do zbytku Evropské unie vypadá ještě horší, protože 50 procent naší výroby jde na vývoz,“ říká Kyle Bairnsfather.

Prohibice ho však příliš neohrozí, protože si dopředu udělal rezervu pro tyto nečekané situace. Čas, kdy nemůže prodávat své likéry, využije k přípravě dalších zásob, sbírání bylin a vymýšlení nových etiket.

Likérka v Bělé pod Pradědem zaměstnává v současné době čtyři zaměstnance, kteří se tedy ani po čas prohibice nenudí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Andrei Švubové o rodinné likérce z Bělé pod Pradědem v Odpoledním Radiožurnálu

„Museli jsme umýt láhve, teď je budeme dávat do kartonů, etiketovat, pak se dají do skladu a bude se čekat, až to propukne, aby to mohlo jít ven. A jinak sklízíme pelyněk venku na zahradě a tak různě,“ popisuje Josef Zajíc.

Stejně jako ostatní jeho kolegové bohužel nemůže tento měsíc počítat s tím, že bude příznivá výplata. Zřejmě dostanou od svého zaměstnavatele základní mzdu bez nároku na odměny.

Navrhované změny a nové připravované kolky podle Kyla Bairnsfathera nic nevyřeší. Systém by podle něj změnila regulace prodejců.

Policie kvůli metanolu obvinila dvě osoby z obecného ohrožení, hrozí jim výjimečný trest

Číst článek

Andrea Švubová, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme