Listopad ukončil pokles cen

Listopad definitivně potvrdil konec poklesu spotřebitelských cen. Ceny zboží a služeb meziročně vzrostly o procento a proti říjnu byly vyšší o půl procenta. Český statistický úřad uvedl, že vzestup byl ovlivněn zdražením potravin, především pečiva. Míra nezaměstnanosti zůstala v listopadu pod desetiprocentní hranicí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nákupní vozíky

nákupní vozíky | Foto: Jan Rosenauer

Růst cen potravin byl v listopadu ještě vyšší než v říjnu a září. Zdražily především pekárenské výrobky a výrobky z obilovin. "V posledních měsících začaly kvůli slabé letošní sklizni podražovat, nejvyššího zdražení se ale dočkaly až v listopadu. Pečivo podražilo meziměsíčně o vysokých třicet a půl procenta," uvedl analytik Volks Bank Vladimír Pikora.

Více spořebitelé zaplatili také za čerstvou zeleninu, a sice o 5,1 procenta. Například brambory podle Pikory podražily o 20,1 procenta a v porovnání s listopadem 2002 dokonce o 82 procent. Další růst, i když méně výrazný než v minulém měsíci, zaznamenali statistikové u cen vajec, mléka, másla a cukru. Zdražení však částečně vyrovnaly levnější pohonné hmoty.

Meziroční vývoj ovlivňovaly opět ceny potravin a nealkoholických nápojů. Po mírném růstu v říjnu, kterému předcházel dlouhodobý pokles, vzrostly v listopadu o 3,4 procenta. Podle Pikory by měla průměrná inflace v tomto roce dosáhnout výše 2,8 desetin procenta

Míra nezaměstnanosti činila v listopadu stejně jako v říjnu činila 9,9 procenta, když práci si hledalo 521.035 lidí. Na úřadech práce se v listopadu nově zapsalo 47.623 lidí, z evidence naopak vypadlo téměř 49.000 lidí. V loňském listopadu činila míra nezaměstnanosti 9,3 procenta.

Míru nezaměstnanosti vyšší než republikový průměr vykázalo 30 okresů, nejvyšší byla nadále v okresech Most (22,9), Karviná (20,2), Teplice (19,2), Chomutov (18,2) a Ostrava (18,1 procenta). Nejnižší míru nezaměstnanosti má tradičně Praha-západ, kde v listopadu klesla o procentní bod na rovná tři procenta.

V evidenci nezaměstnaných bylo ke konci listopadu zapsáno 55.523 absolventů škol, což je o 4985 méně než letos v říjnu a o 5391 méně než v loňském listopadu. Na celkové nezaměstnanosti se nyní podílejí 10,7 procenta.

Tomáše Pilaře, analytika společnosti Wood and Company jsou informace o nezaměstnanosti příjemným překvapením, protože původně se předpokládal její nárůst přes deset procent. "Za dobrým výsledkem je třeba vidět teplé listopadové počasí, které udrželo zaměstnanost ve stavebnictví," vysvětlil Pilař.

Zvyšování nezaměstnanosti se tak podle analytiků odkládá až na konec roku. Odhaduje se, že počet lidí bez práce překročí desetiprocentní hranici o několik desetin procenta.

Martin Hromádka, David Vandrovec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme