Lite-On odchází z Opavy, o práci přijde 700 lidí

Z Opavy odchází tchajwanská firma Lite-On, která vyrábí schránky na počítače. Společnost se nedohodla na výši nájmu a o práci tak přijde téměř sedm stovek lidí. Jde o zatím největší hromadné propouštění na Opavsku, jež se odrazí i na růstu nezaměstnanosti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

klávesnice počítače

klávesnice počítače | Foto: Jan Rosenauer

Společnost Lite-On už oznámila, že výrobu z tuzemska stěhuje jinam, zřejmě do Číny. Většina pracovníků dostane výpověď už k poslednímu listopadu. Jsou mezi nimi zaměstnanci firmy i brigádníci.

Že brzy dostanou výpověď, to jim zatím nikdo oficiálně neřekl. "Neřekli nám ještě vůbec nic, to jsou všechno jenom takové fámy, oni nepoví nic," postěžoval si jeden ze zaměstnanců firmy. Vedení Lite-On s novináři nekomunikuje.

Podle informací z tisku chce firma přestěhovat výrobu do Číny. Lite-On nečerpal žádné vládní pobídky, takže může kdykoli odejít. Tchajwanci přišli do Česka před třemi lety a usadili se v pronajatém areálu společnosti Ostroj Opava.

Tříletá nájemní smlouva vypršela na konci září. Ostroj ji po problematickém vyjednávání prodloužil do konce roku, ale budovy chce prodat. O koupi ale Lite-On neměla zájem.

Opavský úřad práce se teď připravuje na zhoršení současné situace, kdy je v tomto regionu nyní bez práce přibližně každý desátý člověk. Okres Opava nyní nabízí okolo 400 volných pracovních míst, ale ta nejsou pro zaměstnance firmy Lite-On vhodná.

Martin Hromádka, Jana Bohušová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme