LNM má exkluzivitu na koupi Vítkovice Steel

Šest měsíců bude mít nizozemská společnost LNM Holdings exkluzivní práva na předložení nabídek na koupi 99 procent akcií Vítkovice Steel a 46procentního podílu těžební firmy OKD. Rozhodla tak vláda, která zároveň schválila smlouvu s LNM o prodeji 67 procent akcií Nové huti. Ministři také odsouhlasili smlouvu o soukromém financování dálnice D47.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

hutník

hutník | Foto: Česká televize

Podle místopředsedy vlády Miroslava Grégra se nizozemská společnost zavázala, že tři roky udrží v Nové huti pracovní místa pro bezmála 9 tisíc lidí z nynějších téměř dvanácti tisíc. Do regionálního fondu pro podporu zaměstnanosti pak LNM vloží 200 miliónů korun.

Vláda na zasedání v Olomouci také schválila smlouvu o soukromém financování stavby dálnice D47 z Lipníka přes Ostravu na hranici s Polskem izraelskou společností Housing and Construction. Dálnice bude zprovozněna v roce 2007, ale jen v polovičním profilu. Celá má být dokončena nejpozději o dva roky později.

Základní cenu stavebních prací odhaduje ministr dopravy a spojů Jaromír Schling na 28 miliard korun. "Stát by měl celkem formou šedého mýta ode dneška do třiceti let zaplatit 125 miliard korun. Tato suma obsahuje cenu stavby, zisk projektové společnosti a krytí jejích nákladů, úrokové náklady, tedy cenu peněz, a obsahuje také údržbu po dobu 25 let." Během těchto let by dálnice měla být podle Schlinga dvakrát opravena.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Schling o financování D47

Stanislav Vintr, Marika Táborská, Marie Hovadíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme