Loděnice v severopolských přístavech Štětín a Gdyně jsou krok od bankrotu

Polská vláda se zoufale snaží zachránit loděnice ve Štětíně a Gdyni. Evropská komise jim chce odebrat přidělené dotace, pokud je vláda okamžitě nezprivatizuje. Vrácení miliardových dotací by znamenalo bankrot loděnic.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nábřeží Gdaňsku

nábřeží Gdaňsku | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Polská vláda musí do několika hodin dodat Evropské komisi opravené plány na privatizaci loděnic. To je prakticky nemožné.

Ministr státního pokladu Aleksander Grad proto žádá odklad do září na přípravu dohod s novými majiteli. "Je to nabídka na uzavření kompromisu. Bereme na sebe závazek, že do září celou věc vyřešíme," slibuje ministr Grad.

Z Bruselu se ale proslýchá, že Evropská komise už Polsku nedá ani minutu navíc. Premiér Donald Tusk proto připravuje na nouzové řešení: problém loděnic chce přednést v Evropské radě nebo negativní rozhodnutí komise zažaluje u Evropského soudu.

Bankrot loděnic by v první řadě postihl deset tisíc jejich zaměstnanců. Ti hrozí, že příští týden opět vyjdou do ulic. Naposledy demonstrovali ve Varšavě v polovině června.

Martin Dorazín, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme