Letecké opravny Malešice by se letos mohly dostat do zisku. Nově servisují i západní techniku

Českému zbrojnímu průmyslu se rok od roku daří líp. Týká se to i státního podniku LOM Praha, který se specializuje na renovaci a modernizaci vrtulníků. I když v předchozích letech byly Letecké opravny Malešice ve ztrátě, letos hospodaří se ziskem.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bell AH-1Z Viper. Česká republika z USA kupuje osm víceúčelových vrtulníků UH-1Y Venom a čtyři bitevní AH-1Z Viper

Bell AH-1Z Viper. Česká republika z USA kupuje osm víceúčelových vrtulníků UH-1Y Venom a čtyři bitevní AH-1Z Viper | Foto: Petr Bušta | Zdroj: Český rozhlas

Letecké opravny Malešice jsou jedním z nejvýznamnějších podniků ministerstva obrany. Soustředí se na prodej náhradích dílů a opravy letecké techniky. V červenci ale Rusko LOMu odebralo certifikát na opravu vrtulníků Mi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Českému zbrojnímu průmyslu se rok od roku daří líp. Týká se to i státního podniku LOM Praha, který letos hospodaří se ziskem.

Podle ředitele firmy Jiřího Protivy, licenci k opravám nepotřebují. „Připravili jsme jak legislativní, tak i technické prostředí na to, abychom mohli udržet vrtulníky ve vzduchu i bez podpory Ruské federace. Samozřejmě šlo i o to, aby státní podnik udržel své schopnosti ve prospěch obranyschopnosti České republiky.“

Díky tomu získal LOM nové zákazníky z Evropy, Afriky, Jižní Ameriky nebo Asie, kteří teď nemohou opravovat vrtulníky v Rusku a na Ukrajině.

Podnik nově bude servisovat i západní techniku - americké vrtulníky Viper a Venom, které Česko dostalo a další kupuje od americké vlády. K tomu také připravuje základnu pro výcvik pilotů pro americké stroje.

„V Náměšti stavíme simulační centrum, respektive halu pro implementaci simulátoru. Následně toto simulační centrum budeme provozovat,“ vysvětluje Radiožurnálu ředitel Jiří Protiva.

Letecké opravny Malešice Praha koupí čtyři podzvukové letouny. Poslouží k bojovému výcviku

Číst článek

Ekonomice pomáhají i moderní technologie, které si vyvíjí sama. Část simulačního centra vybaví dceřiná společnost LOMu firma VR group, která přes 25 let dodává simulátory pro výcvik českých armádních pilotů. Ten poslední vyvinula pro nová letadla L39NG od českého výrobce Aero Vodochody.

„Česká armáda není naším jediným zákazníkem, prodáváme simulátory i do zahraničí. Například Vietnam nebo Maďarsko jsou teď našimi zákazníky. Hlavně co se týká L-39NG,“ říká projektový manažer Tomáš Skácel.

A právě čtyři nová L-39NG za více než dvě miliardy korun včetně servisu dostane pro výcvik pilotů i státní podnik.

„Náš státní podnik tímto způsobem vyjadřuje podporu českému průmyslu, který je pro naši ekonomiku velmi důležitý. Potřebujeme, aby i finanční prostředky, které vynakládáme jako resort ministerstva obrany včetně našich podniků, investovali tam, kde se nám to vrací,“ potvrdila ministryně Jana Černochová z ODS.

Přes rostoucí zájem o služby firmě chybí letečtí mechanici, zaměstnancům ale firma slibuje přidat.

Modernizace vrtulníků pro armádu bude stát půl miliardy nad plán. Ministerstvo podepsalo smlouvu

Číst článek

„Na druhou stranu se nám zdražují náklady, energie nevyjímaje, a proto abyste udrželi ten státní podnik, musíte dělat nějaké kompromisy. Ale myslím si, že u nás zaměstnanci o nějaké přidání určitě nepřijdou,“ dodává ředitel Jiří Protiva s tím, že by letos mohla firma skončit několik milionů korun v plusu.

Přitom za poslední tři roky by ztráta přesáhla dohromady 210 milionů korun. Podle vojenského publicisty Jiřího Vojáčka je zatím brzy hodnotit ekonomický obrat firmy.

„LOM Praha jako státní podnik je historicky zatížen dlouhodobým interferováním politiků do jeho činnosti. Známá byla například kauza prodeje lukrativních pozemků pod firmou a odborná komunita se veskrze shoduje, že to těžké období zatím magistr Protiva zvládá docela dobře,“ říká Vojáček.

LOM Praha má ambici získat podíl na modernizaci i stíhacího letectva, které plánuje česká armáda. Ta má zájem pořídit americké bojové letouny F–35.

Iveta Vávrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme