Londýn neprodlouží Uberu licenci. 'Všichni musí hrát podle stejných pravidel,' řekl starosta

Společnost Uber nebude moci vozit pasažéry po Londýně. Tamní regulátor dopravy Transport for London oznámil, že společnosti neprodlouží licenci, která vyprší 30. září. Starosta metropole Sadiq Khan uvedl, že rozhodnutí podporuje a pro všechny by měla platit stejná pravidla, především co se bezpečnosti týče.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn (Aktualizováno: 12:36 22. 9. 2017) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Logo aplikace Uber na chytrém telefonu.

Logo aplikace Uber na chytrém telefonu. | Zdroj: Reuters

„Přístup a jednání společnosti Uber ukazují na nedostatek odpovědnosti firmy v řadě případů, které by mohly mít dopad na bezpečnost veřejnosti,“ uvedl Transport for London v prohlášení, které zveřejnil na twitteru.

Uber je přepravní služba a musí žádat o licenci, tvrdí poradce Soudu Evropské unie

Číst článek

S alternativní taxislužbou Uber podle agentury Reuters v Londýně jezdí zhruba 40 tisíc řidičů. Licence vyprší 30. září.

Krátce poté, co regulátor oznámil své rozhodnutí, společnost Uber informovala o tom, že se hodlá rozhodnutí postavit u soudu. Odvolat se může během nadcházejících 21 dní.

Rozhodnutí se podle mluvčí společnosti Uber nedotkne služby UberEATS, což je služba, která dováží jídlo zákazníkům z různých restaurací.

Bezpečí především

V Londýně Uber čelí dlouhodobé kritice ze strany odborů, zákonodárců i taxikářů kvůli pracovním podmínkám.

Společnost v minulosti musela ukončit své fungování například v Dánsku nebo Maďarsku a řešila spory o regulaci služeb v několika státech USA.

Londýnský starosta v reakci na rozhodnutí Transport for London řekl, že by všichni měli hrát podle stejných pravidel a dodržovat standardy především, pokud jde o bezpečnost zákazníků.

„Bylo by nesprávné prodloužit Uberu licenci, pokud by v jakémkoliv směru ohrožoval bezpečí Londýňanů,“ dodal.

Spory v Česku

Uber čelí kritice také v Česku. Skupina taxikářů protestovala proti společnosti několikrát před pražským Letištěm Václava Havla.  Nesouhlasí s tím, že pro řidiče Uberu platí jiné podmínky.

Taxikáři opět obsadili kvůli Uberu pražské letiště a dali primátorce Krnáčové ultimátum

Číst článek

„Platíme o 50 % vyšší povinný ručení a o 50 % vyšší pojistku na auto. Řidič Uberu má jenom telefon, aplikaci a auto,“ vysvětlil Radiožurnálu taxikář Štěpán.

Služba Uber je alternativou taxi. Lidé si přes aplikaci v mobilním telefonu mohou zavolat řidiče, který je odveze na požadovanou adresu. Klient pak zaplatí za čas strávený na cestě a ujeté kilometry. Řidiči společnosti jezdí buď pro společnost, nebo jako živnostníci. Vydělávají si jízdou ve vlastním autě.

Společnost Uber v první polovině letošního roku v hlavním městě přepravila o 340 procent více lidí než ve stejném období loni, konkrétní počet uskutečněných jízd nechce sdělit. Uber v Česku působí tři roky, nyní ale pouze v Praze. Původně fungoval i v Brně, kvůli soudům však přerušil činnost. Spory má firma i s pražským magistrátem, podle něhož řidiči Uberu porušují zákon.

Marie Jakšičová, Dominika Píhová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme