Londýn od roku 2010 vytvořil nejvíce pracovních míst v Británii, 10krát více než jiná města

Londýn patří mezi ekonomicky nejsilnější města na světě. Potvrzují to aktuální čísla výzkumných agentur. Město například od roku 2010 vytvořilo až desetkrát více pracovních míst než kterákoli jiná metropole ve Spojeném království. Proto tam každoročně v houfech míří zejména mladí lidé. Z rostoucí ekonomiky Londýna a celé Británie těží také české firmy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohled na Londýn z mrakodrapu Shard

Pohled na Londýn z mrakodrapu Shard | Foto: Jiří Hošek

Za poslední tři roky se Londýn podílel na rozšíření pracovních míst v celém Spojeném království až 80 procenty. Podle aktuální studie analytické společnosti Center for Studies se to týká zejména soukromého sektoru.

Londýn je pro mnoho Britů ideálním městem nejenom pro život, ale i pro práci. Do metropole se v rámci celého království od roku 2010 přistěhovala třetina mladých lidí ve věku 22 až 30 let.

Přehrát

00:00 / 00:00

Londýn z ekonomického hlediska přiblížil redaktor Jan Beneš

Vedle Londýna vytvořily velké množství míst i Birmingham a Edinburgh. V tomto směru naopak selhaly Manchester a Sheffield.

Podle analytiků má Londýn jako jedno z nejvýkonnějších měst na světě obrovský přínos pro celou britskou ekonomiku. Patří ke světovým metropolím, kde vládne svět financí a bankovnictví. Tyto služby se podílejí na tvorbě hrubého domácího produktu téměř z 80 procent.

Ekonomická propast mezi Londýnem a dalšími velkými městy Spojeného království se ale stále rozšiřuje. Podle odborníků je stěhování lidí do velkých měst fenoménem po celé Evropě i ve Spojených státech.

Tím ale ekonomicky trpí hlavně malé regiony. Česko je v tomto směru oproti jiným zemím konzervativní. Když lidé míří za prací do jiného města, tak nejčastěji do Prahy, jak potvrzuje i marketingový manažer společnosti Manpower Jiří Halbrštát.

„Dalším takovým novým regionem je Brno, kam míří řada techniků, IT specialistů, strojních inženýrů, Ale u ostatních regionů spíše platí to, že se postupně vylidňují," říká.

Nedávno podle Halbštáta vyšla statistika, podle které bude v roce 2050 žít 30 procent všech obyvatel České republiky v Praze a okolí a ostatní regiony se budou postupně vylidňovat.

Britský trh bude pro ČR důležitý i v budoucnu

Z rostoucí ekonomiky Londýna a celého britského hospodářství mohou těžit další evropské země včetně Česka. Pro ČR je Spojené království pátým největším exportním trhem, po Německu, Slovensku, Polsku a Francii. Na celkovém českém vývozu se Velká Británie podle portálu BusinessInfo podílí téměř pěti procenty.

Mezi perspektivní zboží českého exportu patří materiál pro stavební podniky. Následují nábytek, potraviny a zdravotnické výrobky. Firmy se uplatňují ve stavebnictví, energetice a potravinářství.

Britský trh bude pro Česko podle analytiků důležitý i v budoucnu. Britská ekonomika by totiž mohla do roku 2030 předstihnout Francii i Německo a stát se největší v Evropě. Předpovědělo to Centrum pro ekonomické a obchodní výzkumy.

Mezi největší vývozce do Spojeného království patří tradičně automobilky, Škoda Auto a TPCA Kolín. Naopak z Británie do Česka podle portálu BusinessInfo hodně dovážejí své výrobky farmaceutické a zdravotnické společnosti. Konkrétně GlaxoSmithKline a AstraZeneca.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme