Londýn se obává recese. Bude proto investovat do infrastruktury

Britský ministr financí George Osborne představil plány na podporu stagnující ekonomiky. Mají zabránit návratu britského hospodářství do recese.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Londýn

Londýn | Foto: Marie Matúšů

George Osborn poslancům mimo jiné řekl: "Objem půjček klesá a dluh se sníží. Vzhledem k dopadu finanční krize na britskou ekonomiku to nejde tak rychle, jak bychom si přáli, ale rozpočtová pravidla dodržíme. Británie tou dluhovou bouří propluje," ujišťuje britský ministr financí.

Britská vláda už v minulých dnech oznámila sérii opatření na obnovu ekonomického růstu, počítá například s tím, že urychlí obnovu dopravní infrastruktury a některých dalších projektů, zaručí se za půjčky malým a středním firmám a připraví také program pro zhruba milion mladých Britů bez práce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Londýnský spolupracovník Českého rozhlasu Ivan Kytka ve Světě o druhé

Londýnský spolupracovník Českého rozhlasu Ivan Kytka ve Světě o druhé připomněl, že nejvíce peněz má mířit do obnovy infrastruktury.

„Například do prodloužení metra v Londýně, možné výstavby dalšího metra u hlavního města. Do této oblasti má mířit 30 až 40 miliard liber v příštích letech. Vláda počítá s tím, že ona sama bude investovat pouze 5 miliard liber.“ Přilákat chce investory z řad velkých penzijních fondů z domova i zahraničí i z čínského státního investičního fondu.

Zpráva způsobila v Británii velký rozruch a lidé ji podle Kytky nepřijali velmi radostně. Podler britských statistiků lze čekat letošní hospodářský růst 0,9 procenta a v příštím roce 0,8 procenta. „Tedy Británie se má přes chmurné vyhlídky přeci jen vyhnout recesi.

Dluhová krize eurozóny provází i britské byznysmany . „Jsou velké obavy z toho, že evropské banky začnou krachovat a přestanou platit za dodávky britských podnikatelů, kteří dodávají své zboží do evropských zemí.“

„Existuje konsensus napříč politickým spektrem, že pokud dojde ke zhroucení eurozóny a eura jako platidla, Británie se s tím, bohužel, sveze, protože 50 procent její ekonomika je závislé na vývozu do evropských zemí,“ připomněl Ivan Kytka ve Světě o jedné.

Milan Kopp, Helena Berková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme