Loni se dařilo květinářům, produkce okrasných květin vzrostla o 7 procent

V loňském roce počasí přálo nejen českým zemědělcům, ale i pěstitelům květin. Jejich produkce byla podle Svazu květinářů a floristů rekordní, vzrostla o sedm procent na dvě miliardy korun. To je nejvíc za poslední dvě dekády.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řezané květiny z české a férové produkce

Řezané květiny z české a férové produkce | Foto: Kristýna Maková

Podle odborníků je za tím podobně jako u zemědělců teplé počasí. Podle předsedy Svazu květinářů a floristů Jiřího Horáka, kterého cituje deník E15, se také zlepšila propagace, hlavně díky značce Česká květina.

Zvýšila se i poptávka Čechů po květinách. Průměrně za ně loni utratili 936 korun, což je meziročně o desetinu víc. Na druhé straně se údajně výrazně nezvýšila výsadba u veřejné zeleně a výzdoby měst, kde jsou podle Horáka ještě velké možnosti.

Do Česka se ale stále víc květin dováží, než vyváží. S velkým náskokem vede v dovozu Nizozemsko, odkud jich dorazí skoro dvě třetiny. Následuje Německo a Kolumbie.

Květiny se ale v těchto zemích nepěstují. Většina řezaných květin pochází z rozvojových země, jako jsou Keňa, Kolumbie, Ekvádor a Zimbabwe. Květiny často musí letadlem nebo kamiony překonat i tisíce kilometrů letadlem na nizozemskou burzu, kde je obchodníci vydraží a pak teprve dovezou k zákazníkům.

Hrnkové a záhonové rostliny

Do Česka se podle Svazu květinářů a floristů ale dováží i květiny, které by se mohly v tuzemsku pěstovat. Je to případ konkrétně růží nebo chryzantém.

České květinářství na začátku devadesátých let dokonce málem zaniklo, protože tuzemský trh zaplavily květiny ze zahraničí. Pěstitelé se proto méně věnují řezaným květinám, a naopak víc produkují hrnkové a záhonové rostliny.

Květinářství v Česku zaměstnává asi třicet tisíc lidí. Ve výrobě pracuje asi polovina, druhá část pak ve službách, jako je prodej nebo údržba zeleně.

Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme