Loňský rok byl pro zemědělství kritický. Chovatelé i pěstitelé hlásí propad zisku až o polovinu

Čeští zemědělci hlásí obrovský propad zisku, a to až o polovinu, na devět miliard korun. Přitom ještě předloni slavili rekordní výsledky. Důvodem je hlavně zahraniční konkurence, která tlačí ceny dolů. I kvůli ní z Česka mizí některé chovy krav a prasat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sklizeň pšenice (ilustrační foto)

Sklizeň pšenice (ilustrační foto) | Zdroj: archiv ZD Dolní Újezd

Na výsledcích se podepsalo několik faktorů. Jedním z nich bylo extrémní sucho, které mělo vliv na nižší úrodu. Třeba sklizeň kukuřice byla dokonce o polovinu nižší než předchozí rok. Špatnou úrodu měli například na jihu Čech.

A nejde jen o kukuřici, vysušená pole trápila i brambory, chmel nebo vinnou révu. Kvůli počasí se taky sklidilo o tisíce tun jablek méně. Ovoce navíc nedorostlo požadované velikosti, takže místo na pulty obchodů mířila část úrody na průmyslové zpracování, do moštáren nebo na zahraniční trh.

Na nižší zisky zemědělců měl zásadní vliv i pokles cen vepřového masa a mléka, říká předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha:

„Nacházíme se v kritické situaci, kde jsou ceny hluboko pod výrobními náklady a pořád klesají. Může za to nadprodukce, která je daná zákazem vývozu do Ruska a v případě mléka i zrušením mléčných kvót. V EU došlo k nadprodukci a je problém prodat.“

Výkupní ceny mléka padají, náklady zemědělců rostou. I díky požadavku bavorských mlékáren

Číst článek

Podle Pýchy hrozí, že pro některé zemědělce bude současná situace likvidační. Největší problémy mají malí chovatelé, kteří snižují náklady, přestávají investovat a zbavují se taky části chovu. Cenou totiž nedokáží konkurovat levnému masu z dovozu.

Jen třeba z Německa se každý rok doveze do Česka až 130 tisíc tun vepřového. Tedy skoro stejný objem, co Česká republika vyveze. A podobné je to i u mléka. Náklady na jeho výrobu přesahují osm korun. Kvůli tlaku konkurence ho ale výrobci prodávají zhruba korunu pod výrobní cenou.

Výkupní ceny mléka se jen za poslední rok propady o více než sedmnáct procent. Podle zemědělského svazu jsou takové podmínky dlouhodobě neudržitelné.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme