Gazprom zastavil dodávky plynu do Lotyšska. To plánuje s ruským plynem skončit od příštího roku

Ruská společnost Gazprom v sobotu ráno pozastavila dodávky zemního plynu do Lotyšska. Na komunikační síti Telegram firma oznámila, že Lotyšsko porušilo podmínky pro odběr suroviny. V pátek lotyšská plynárenská společnost Latvijas Gaze uvedla, že za plyn odebíraný z Ruska platí v eurech místo rublů, jak nyní požaduje Rusko. Informovala o tom agentura Reuters.

Tento článek je více než rok starý.

Riga (Aktualizováno: 16:51 30. 7. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

plynovod

plynovod | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Podle Edijse Šaicánse, který má na ministerstvu hospodářství v Rize na starosti energetickou politiku, nebude mít krok Gazpromu na Lotyšsko pravděpodobně žádný výraznější dopad. Riga se totiž už dříve rozhodla přestat od příštího roku nakupovat plyn z Ruska.

Ještě méně plynu. Ruský Gazprom pošle ve čtvrtek přes Ukrajinu sotva čtvrtinu toho co o den dřív

Číst článek

V pátek šéf společnosti Latvijas Gaze Aigars Kalvitis řekl, že jeho firma odebírá plyn z Ruska. Ale ne od Gazpromu, protože není možné platit Gazpromu. Máme odlišného dodavatele, uvedl. Název společnosti nesdělil.

Podle místní agentury LETA Rusko od začátku války na Ukrajině dodávky plynu do Lotyšska už několikrát omezilo. V posledních týdnech ale odběr znovu vzrostl. Jen za poslední měsíc země odebrala do svých zásobníků ekvivalent jedné terrawatthodiny plynu z Ruska.

Lotyšsko chce přestat nakupovat plyn z Ruska od začátku příštího roku.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme