V Lounech roste největší fotovoltaika v Ústeckém kraji. Stát bude na střechách hal společnosti Aisan

V Lounech na střeše výrobce automobilových dílů Aisan vzniká největší fotovoltaika Ústeckého kraje. Společnost si ji objednala především kvůli snížení energetických nákladů. Cenu elektrárny vyčíslila společnost Aisan na 42 milionů korun, část dostane z dotace Národního plánu obnovy.

Louny Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotovoltaická elektrárna společnosti Aisan v Lánech

Fotovoltaická elektrárna společnosti Aisan v Lounech | Foto: Jana Vitásková | Zdroj: Český rozhlas

„Montujeme kovové žlaby pro vedení elektřiny, aby to bylo schované před UV zářením,“ vysvětluje Filip Janoušek. Společně s dalšími kolegy z dodavatelské firmy pracuje asi osm metrů nad zemí – na střeše továrny. „Tady už se dělají poslední finální úpravy pro zapojení elektroinstalace do hlavního rozvodu,“ dodává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na střechách hal výrobce automobilových komponentů v Lounech roste největší fotovoltaická elektrárna v Ústeckém kraji

Střešní elektrárny na dvou halách tvoří celkem 3500 panelů, které firmě vyrobí zhruba 20 procent její roční spotřeby elektřiny.

Podle manažera společnosti Michala Morávka firma o solárních panelech uvažovala už před více než deseti lety.

„Tenkrát, v roce 2010 byly nosné konstrukce i panely daleko těžší než dnes, plus sněhová zátěž, na možné zatížení střechy. Dnes už jsou technologie dál – lehké hliníkové konstrukce, i váha panelů je nižší, tak jsme se dostali na váhu někam pod 20 kilogramů na metr čtvereční,“ shrnuje Morávek.

Fotovoltaiku na střechu? Počítejte a počkejte na lepší ceny, o nic nepřijdete, radí energetik

Číst článek

To, že by se solárními panely na střeše bylo v hale potom tepleji, podle něj nehrozí.

„Je to spíš naopak – teplo pohltí panely a lepenka samotná se tolik neohřívá, takže pak nesálá teplo dovnitř. Takže to má i doplňkový pozitivní efekt, že v létě budou příjemnější teploty vevnitř v hale,“ dodává Morávek.

Co překáží střešní fotovoltaice?

Právě nevyhovující stav střechy často brání instalaci panelů.

„Mnoha zákazníkům nevychází statika střechy, nebo mají střechu poměrně členitou, se světlíky a vzduchotechnikou. Hodně zákazníků pak třeba také stále váhá – ten trend ale určitě akceleruje. Věřím, že v dohledné době bude víc střech,“ shrnuje za úsek zelené energetiky ČEZ David Veselý.

To si myslí i Michal Morávek ze společnosti Aisan, kterého už oslovují ředitelé okolních podniků a ptají se na fotovoltaiku.

Jana Vitásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme