Lufthana nasadí zkušebně letadla na biopalivo

Lufthansa se rozhodla oslovit ekologicky smýšlející zákazníky - nasadí do provozu letecké spoje na biopalivo. Prozatím jen zkušebně na vnitrostátní lince z Hamburku do Frankfurtu nad Mohanem. Lufthansa si od biopaliva slibuje snížení emisí oxidu uhličitého.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lufthansa

Lufthansa | Foto: Tomáš Adamec

Jak na Rádiu Česko přiblížil publicista Martin Velek, letecké biopalivo vzniká zpracováním rostlinných tuků, případně biomasy, která může být živočišného původu. „Poměrně složitým procesem se mění podobně jako třeba řepkový olej, který se spaluje v jídlech, se mění na palivo, které lze používat do letadel,“ uvedl.

Zdůraznil, že zatím ale není možné používat toto palivo čisté. „Lufthansa vlastně používá směs 50 na 50 procent s klasickým leteckým palivem. A jen jeden z motorů airbusu je napájen tímto palivem, druhý běhá na normální letecký petrolej. Mnoho zkoušek už proběhlo a teď se to bude ověřovat ve skutečném provozu,“ dodal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lufthansa chce létat na biopalivo. O podrobnostech jsme na Rádiu Česko mluvili s Martinem Velekem, publicistou, který se zabývá letectvím.

Podle Veleka je provoz letadla na biopalivo dražší. Upřesnil, že Lufthansa uvádí, že je dvojnásobně dražší než na normální palivo klasické. „Ale smyslem je úspora emisí kysličníku uhličitého, který se při výrobě biopaliva opět spotřebovává a také to, že fosilní paliva jsou časově omezenou komoditou,“ doplnil.

Velek připomněl, že skokový boom letecké dopravy není pro globální ekonomiku i ekologii zvlášť zdravý. „Na druhou stranu jeho udržitelnost závisí na tom, že budou zdroje pro pohon letadel. Pokud se udává, že vrcholu těžby ropy již bylo dosaženo a zdroje klesají, tak alternativa je nezbytná,“ dodal publicista Martin Velek.

Martina Mašková, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme