Lufthansa Cargo stále řeší s Moskvou povolení k přeletům

Mezi Moskvou a Berlínem stále pokračuje netradiční spor, ve kterém jde o povolení k přeletům ruského území pro leteckou společnost Lufthansa Cargo. Tu ruskou strana nutí, aby v budoucnu pro mezipřistání využívala jednoho ze sibiřských letišť namísto kazašské Astany. Němečtí politici mluví o vydírání a celou věc řeší i spolková vláda.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Boeing 747 společnosti Lufthansa

Boeing 747 společnosti Lufthansa | Foto: Lufthansa

Šéf nákladní odnože německé Lufthansy Carsten Spohr vyzývá německou vládu, aby za zájmy jeho společnosti víc bojovala. Podle Spohra je nepřípustné, aby povolení k přeletům ruského území bylo spjato s otázkou umístění tranzitní základny pro asijské lety.

Ruská strana přitom přesun do Krasnojarsku nebo Novosibirsku považuje za hotovou věc. Moskva před týdnem odňala nákladnímu dopravci povolení k přeletům a pod tlakem Berlína ho obnovila jen na dobu čtrnácti dnů. Lufthansa Cargo tak dočasně musela Rusko oblétávat podél jeho jižní hranice, což jí působilo značné finanční ztráty.

Postup ruských úřadů pobouřil řadu německých politiků. Šéf CSU Huber prohlásil, že se Německo nenechá od Ruska vydírat. Předseda evropského výboru Spolkového sněmu Krichbaum pak dokonce Moskvě pohrozil zablokováním jejího vstupu do Světové obchodní organizace (WTO).

Milan Kopp, Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme