Lufthansa fungovala jen dva dny. Kvůli další stávce zruší aerolinky na 1700 letů

Od půlnoci znovu stávkují piloti Lufthansy. Odbory se totiž stále nedohodly s vedením německých aerolinek na zvýšení platů. Luthansa kvůli dvoudenní stávce musí zrušit na 1700 letů, včetně některých spojení s Prahou. Za poslední dva roky se jedná už o čtrnáctou stávku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Palubní personál aerolinek Lufthansa bude znovu stávkovat

Palubní personál aerolinek Lufthansa bude znovu stávkovat | Zdroj: Reuters

Vedení Lufthansy se ještě na poslední chvíli pokusilo stávce zabránit, obrátilo se na soud v Mnichově, který ovšem stávku jako nezákonnou neshledal.

Dvoudenní stávka se dotkne 200 tisíc cestujících. Lufthansa dnes také ruší čtyři páry letů mezi Prahou a Frankfurtem nad Mohanem nebo Mnichovem.

Odbory, které zastupují 5 400 pilotů, požadují zvýšení platů. Chtějí navýšení mzdy do roku 2017 o celkem 22 procent.

Nižší nabídku aerolinek piloti odmítají. V roce 2012 vypršela jejich kolektivní smlouva a od té doby se nepodařilo vyjednat novou. Stávky jsou důkazem toho, že jednání drhnou. Ve výsledku to znamená, že poslední čtyři roky pilotům platy nerostly, a proto žádají jejich dorovnání.

Reorganizace Lufthansy

Zvýšení platů navíc není tím jediným sporným bodem, pilotům se také nelíbí plány na reorganizaci koncernu.

Soud další stávce v Lufthanse nezabránil. Výpadek se dotkne 1700 letů i těch do a z Prahy

Číst článek

Lufthansa chce posilovat nízkonákladovou aerolinku Eurowings. Aby zůstala na evropském trhu konkurence schopná, do Eurowings nabírá piloty s horšími smlouvami a platovými podmínkami. Piloti Lufthansy proto mají obavy, že to do budoucna oslabí jejich pozici.

Jedná se už o patnáctý protest od dubna roku 2014. Stávka minulého týdne, od středy do soboty, se dotkla asi 350 tisíc cestujících a společnost kvůli ní zrušila na 2800 letů.

Nástupní plat pilotů Lufthansy činí i s příplatky 73 tisíc eur ročně, téměř 2 miliony korun. Na vrcholu kariéry piloti vydělávají s příplatky až 255 tisíc eur ročně, tedy asi 6,8 milionu korun.

ČTK, Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme