Lufthansa kvůli stávce odborů zruší na 1300 letů. Situace ovlivní zhruba 180 000 cestujících

Německé aerolinky Lufthansa kvůli stávce palubního personálu ve čtvrtek a pátek zruší na 1300 letů. Výpadky pocítí zhruba 180 000 cestujících, uvedla ve středu firma na svém webu. Dvoudenní stávku odbory vyhlásily na protest proti tomu, že s nimi Lufthansa odmítala vyjednávat o jejich požadavcích.

Berlín Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Unesené letadlo společnosti Lufthansa

Aerolinky Lufthansa kvůli stávce palubního personálu zruší na 1 300 letů | Foto: Wikimedia Commons | Zdroj: Wikimedia Commons

Ve čtvrtek skupina Lufthansa zruší 700 ze 3000 plánovaných letů a v pátek dalších 600. Na webových stránkách aerolinek si mohou cestující ověřit, zda se jejich let uskuteční.

Protest by se neměl dotknout dceřiných společností spadajících pod mateřský koncern Lufthansa, k nimž patří například Eurowings, Germanwings, Swiss, Austrian Airlines nebo Brussels Airlines. Odbory si ale vyhradily právo stávku rozšířit i na tyto aerolinky.

‚Už žádná sleva na náš příjem.‘ Německé odbory znovu svolaly stávku zaměstnanců Amazonu

Číst článek

Lufthansa stávku už v pondělí tvrdě odsoudila a na středeční večer ohlásila schůzku se zástupci odborů. Že by jednání vedlo k průlomu, je však nepravděpodobné. Zabránit stávce se letecká společnost pokusila také u pracovního soudu ve Frankfurtu nad Mohanem, ten jí ve středu ale nevyhověl. Lufthansa oznámila, že se proti rozhodnutí odvolá.

Odbory UFO, které podle svých údajů zastupují zájmy více než 30 000 zaměstnanců palubního personálu, po aerolinkách požadují mimo jiné zvýšení příplatků či usnadnění přechodu sezónních pracovníků do běžného zaměstnaneckého poměru.

Lufthansa ovšem současné vedení odborů, z něhož po výměně zbyli jen dva z původních sedmi členů, neuznává a měsíce s ním odmítala vyjednávat. Odbory kvůli tomu už 20. října vyhlásily varovnou stávku u dceřiných společností Lufthansy, během níž za 19 hodin vypadlo přes 100 letů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme