Firma Lumius z Frýdecko-Místecka ukončí dodávky elektřiny a plynu. Má přibližně 1500 odběratelů

Společnost Lumius ze Sviadnova na Frýdecko-Místecku ukončí dodávky elektřiny a plynu zákazníkům. Oznámila to na svých stránkách. Informaci na webu zveřejnil také Operátor trhu s elektřinou (OTE). Firma uvedla, že v poslední době měla zhruba 5500 odběrných míst, kterým poskytovala dodávky elektřiny a plynu. Znamená to přibližně 1500 zákazníků. Většina jich je chráněna institutem dodavatele poslední instance.

Tento článek je více než rok starý.

Frýdek-Místek (Aktualizováno: 13:34 11. 1. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektroměr (ilustrační foto)

Společnost Lumius z Frýdecko-Místecka ukončí dodávky elektřiny a plynu zákazníkům (ilustrační foto) | Foto: Gerd Altmann | Zdroj: Pixabay | CC0 1.0,©

„K tomuto rozhodnutí společnost přiměla přetrvávající bezprecedentní situace na velkoobchodních trzích s energiemi, která je tak turbulentní, že vývoj se nedá předvídat,“ popsala společnost na svých stránkách.

Zákazníci odcházejí od dodavatelů poslední instance. ‚Zkontrolujte energie prarodičům,‘ radí ministerstvo

Číst článek

V posledním půl roce stoupla podle společnosti cena elektřiny šestinásobně a plynu osminásobně. Dodala, že navíc čelila nedodání plynu od dvou zahraničních partnerů, se kterými spolupracovala déle než deset let.

„I přesto, že společnost činila všechny nezbytné kroky k zajištění dodávek pro své zákazníky, vývoj trhu i stále se zvyšující nároky na finanční zajištění obchodování naší společnosti již nadále neumožňuje pokračovat v dodávkách,“ informoval Pavel Miklas, jednatel firmy Lumius.

Odběratelé se nemusí obávat o přerušení dodávek obou komodit. Ty jim po dobu šesti měsíců budou poskytovat dodavatelé poslední instance.

Končí další dodavatel energií. Činnost ukončila firma Františkovy energie s pěti tisíci odběrateli

Číst článek

Lumius není v úpadku ani insolvenci. Zákazníky firma o ukončení dodávek informovala, její zákaznická linka je nadále k dispozici.

Společnost Lumius vznikla v roce 2002 jako ryze česká firma, kterou je dosud. Uvádí, že byla aktivním účastníkem na většině významných obchodních míst Evropy a společně s řadou bilaterálních smluvních vztahů měla možnost velmi flexibilně pracovat s nákupním portfoliem elektřiny i plynu.

V roce 2020 dosáhla firma podle výroční zprávy čistého obratu 3,9 miliardy korun a její čistý zisk činil 237,6 milionu korun. Zákazníkům v Česku dodala 1,25 terawatthodiny elektřiny a 1,89 terawatthodiny plynu. Má okolo 50 zaměstnanců.

Společnost je už několikátým dodavatelem energií, který v Česku od poloviny loňského října oznámil ukončení činnosti. Mezi prvními byla Bohemia Energy, která dodávala energie asi 900 000 klientům.

Přehled společností, které ukončily dodávky elektřiny a plynu

2021

13. října - Firma Bohemia Energy, největší uskupení alternativních dodavatelů energií v České republice, oznámila, že ukončí činnost. Skupina se zhruba 900 000 odběrných míst se rozhodla ukončit podnikání a dodávky elektřiny a plynu zákazníkům společností Bohemia Energy, Comfort Energy, Energie ČS, Europe Easy Energy a X Energie. Zákazníci firem byly převedeni k tzv. dodavatelům poslední instance (DPI), za energie platí výrazně vyšší ceny.

14. října - Konec dodávek elektřiny a plynu oznámily další alternativní dodavatelé - Kolibřík energie s 28 000 klienty a firma A-PLUS Energie se 150 odběrnými místy.

8. listopadu - Majitel Bohemia Energy Jiří Písařík oznámil, že skupina v roce 2022 ukončí také činnost dodavatele energií Amper Market. Podle dat Operátora trhu s elektřinou (OTE) dodává firma, která jako jediná přežila říjnový konec skupiny, elektřinu asi 8500 zákazníkům.

16. listopadu - Konec dodávek elektřiny a plynu oznámila společnost Ray Energy. Podle dat OTE dodává firma energie téměř 3000 zákazníků.

14. prosince - Konec dodávek elektřiny a plynu oznámila Microenergy, uvedl na webu OTE. Podle jeho dat dodává firma energie více než 760 zákazníkům. Podle webu Hospodářských novin je mezi nimi i Energetický regulační úřad (ERÚ)

22. prosince - Podle OTE s dodávkami energií skončila společnost Energie pro Tebe, která dodává plyn 336 zákazníkům.

23. prosince - Podle OTE činnost ukončila společnost Český Energetický Dodavatel. Podle jeho dat dodává firma elektřinu 4283 zákazníkům a plyn 2933 zákazníkům, jde tak o více než 7000 odběratelů.

27. prosince - Podle OTE činnost ukončil dodavatel energií Františkovy energie. Podle jeho dat dodává firma elektřinu 2635 zákazníkům a plyn 2350 zákazníkům, jde tak o téměř 5000 odběratelů.

28. prosince - Podle OTE společnost Svinos ukončila dodávky energií. Podle dat ERÚ dodávala firma plyn 21 zákazníkům.

 

2022

5. ledna - Společnost Czech Energy, která působí v Libereckém a Královéhradeckém kraji, ve středních Čechách a v Praze, oznámila, že končí s dodávkami plynu. Podle OTE dodávala firma v listopadu plyn 112 zákazníkům, jejich počet se v průběhu loňského roku snižoval.

11. ledna - Společnost Lumius z Frýdecko-Místecka ukončí dodávky elektřiny a plynu zákazníkům. Firma to oznámila na webu Má přibližně 1500 odběratelů.

pj, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme