Lyžařská sezona začíná. Na Příbramsku otevřou 170 metrů sjezdovky, je na ní půl metr sněhu

Ve čtvrtek startují nejen podzimní prázdniny, ale také lyžařská sezona. Konkrétně v Monínci na Příbramsku, kde si po dlouhé pauze můžou lidé zase zalyžovat. Nemuseli by přitom spoléhat jen na technický sníh, meteorologové slibují, že bude na horách brzo sněžit.

Tento článek je více než rok starý.

Monínec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Monínec u Sedlce-Prčice

Monínec u Sedlce-Prčice | Foto: Michal Trnka

Monínecká sjezdovka se lyžařům otevře v devět ráno - výjimečně bude otevřená kvůli prázdninám ve čtvrtek a v pátek, jinak bude sjezdovka k dispozici o víkendech. Dlouhá je necelých 200 metrů. Ředitel areálu Jaroslav Krejčí dodává, že už je na čem lyžovat: „Máme momentálně nasněženo asi půl metrů sněhu v celkové délce 170 metrů. Kdo chce, může namazat lyže, nabrousit hranu a začít jezdit.“

Pracovníci areálu budou průběžně sjezdovku zasněžovat. Delší trasu, která má 600 metrů, otevřou lyžařům 17. listopadu. V neděli bude v Monínci snowboardový závod.

Silničáři ve střehu

„Ve čtvrtek bude ještě spíš polojasno, výjimečně zaprší na horách. Sněhové přeháňky by se na horách mohly ale objevit už v pátek. Podobné počasí můžeme očekávat i o víkendu. Čekáme, že bude převážně zataženo s deštěm nebo s přeháňkami. Postupně v polohách nad 900 metrů budou srážky sněhové a odpoledne bude od severu opět docházet k proměnlivé oblačnosti a čekáme na většině území přeháňky, které budou nad 600 metrů sněhové,“ říká Pavel Šimandl z Českého hydrometeorologického ústavu.

Příprava sjezdovky v Monínci na první lyžování | Zdroj: Facebookové stránky Areálu Monínec

Na počasí se připravují už i silničáři. Kraje plní sklady posypovou solí a připravují techniku. „V současné době jsou připraveni jak materiálově, kdy na skládkách je přes 10 tisíc tun soli a asi 16,5 tisíce tun drtě, tak i mechanizačně,“ říká třeba šéf Ředitelství silnic Zlínského kraje Bronislav Malý.

K dispozici má Zlínský kraj taky zhruba 260 sypačů a asi 80 radlic. Údržba silnic stojí kraje v zimě desítky milionů korun, třeba Ústecký kraj to vyšlo loni na 150 milionů.

David Černý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme