M. Kalousek: Evropa nesmí nadměrně utrácet

Evropa nesmí ani v časech těžké hospodářské krize nadměrně utrácet. Zdůrazňuje to ministr financí Miroslav Kalousek. Ten v Bruselu předsedal schůzce šéfů státních pokladen členských států Unie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

M. Kalousek

M. Kalousek | Zdroj: ČTK

Podle Kalouska ministři souhlasí s jeho zásadou, že schodky státních rozpočtů musí rychle klesnout pod povolená tři procenta hrubého domácího produktu: "To bylo společnou snahou ministrů financí, tím, že vyjádřili svoji vůli, že jsme zavázáni co nejrychleji vrátit se po fiskálních impulzech ke konsolidaci veřejných rozpočtů, že si uvědomujeme, že fiskální impulzy mají sví meze."

S tím souhlasí i slovenský ministr financí Ján Počiatek. Českému rozhlasu ale řekl, že v časech těžkých hospodářských problémů nelze pevně stanovit, kdy má éra velkých deficitů skončit.

"Dávat si teď konkrétní cíle, kde a kdy a co se má stát, to je předčasné. Ale všeobecně souhlasím s tím, že musíme dbát, aby se deficity bezhlavě nerozletěly na libovolná čísla a zpětně pak konsolidace na libovolně dlouhou dobu," poznamenal Počiatek.

Milan Kopp, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme