M. Tlapa: Některé investiční smlouvy ČR se zeměmi EU jsou nevýhodné

Evropská komise by měla přimět členské státy Evropské unie k vypovězení vzájemných dohod o ochraně investic. Řekl to náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Tlapa. Podle něj jsou zastaralé a v některých případech neodpovídají pravidlům Unie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie

Evropská unie

Česká republika je přitom v této oblasti jednou z nejaktivnějších zemí a má se zeměmi EU asi 70 dohod o ochraně investic. Podle Tlapy tyto dohody vznikaly v roce 1990, před našim vstupem do EU a v řadě případů byly podmínkou toho, aby země EU v ČR investovaly.

Upozornil, že po vstupu do Unie a na základě Lisabonské dohody fungují jiné instrumenty, jako jsou pravidla vnitřního trhu, hospodářské soutěže. „Takže my máme dvojí režim. A některé dohody, které vznikaly v 90. letech, jsou pro nás méně výhodné než pravidla stávajícího trhu. Proto by se měl režim upravit a měl by platit pouze jeden, který se týká pravidel vnitřního trhu“ uvedl Tlapa na Rádiu Česko.

Přehrát

00:00 / 00:00

O investičních dohodách zemí EU jsme na Rádiu Česko hovořili s náměstkem ministra průmyslu a obchodu Martinem Tlapou.

Nové investiční dohody s nečlenskými státy Evropské unie bude sjednávat Evropská komise. Podle Tlapy je to jedna z velkých změn, která vznikla v souvislosti se schválením Lisabonské smlouvy.

„Znamená to, že se posílila významně role Evropské komise. S tím ale vzniká řada otázek. ČR s ostatními zeměmi, které ty dohody mají, chce, aby komise zaručila právní jistotu, že stávající dohody o ochraně investic, které máme například s Čínou nebo s jinými zeměmi, budou stále platit. A diskutujeme o tom, jaké země jsou pro nás zajímavé, aby dohody o ochraně investic sjednávala EK,“ řekl Tlapa.

Proces není podle něj jednoduchý a bude trvat několik let. „My se domníváme, že pokud by komise měla sjednávat dohody jménem členských států, tak by to mělo být vždy v případě, kdy její negociační síla a velikost trhu a schopnost reprezentovat 27 zemí, bude výhodnější, než pokud bychom je sjednávali sami. To je pro nás základní podmínka, abychom dosáhli této strategie,“ řekl na Rádiu Česko.

Ondřej Černý, Alena Adamcová, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme