Maďaři si vzali hypotéky v cizích měnách, teď je nemohou splatit

Mnoho lidí v Maďarsku nedokáže splácet půjčky. Stovky tisíc Maďarů si vzaly hypotéky a další úvěry v eurech nebo švýcarských francích. Jenže kvůli světové krizi maďarské měna forint prudce oslabila.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohled na Budínské vrchy

Pohled na Budínské vrchy | Foto: Gregor Martin Papucsek

Míra inflace byla v Maďarsku vždy výrazně vyšší než na západě Evropy nebo i v České republice. Byly tedy i vyšší úrokové sazby. Kdyby si lidé brali hypotéky ve forintech, platili by i větší úroky, než kdyby si ji vzali v eurech či švýcarských francích. V eurozóně i ve Švýcarsku byly totiž výrazně nižší.

Ještě před vypuknutím světové finanční krize se však Maďarsko ocitlo na pokraji státního bankrotu. Následná světová krize pak znamenala oslabení důvěryhodnosti Maďarska, což vedlo k propadu forintu. Pro občany se splácení hypoték nebo jiných úvěrů dramaticky prodražilo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Maďaři mají problém se splácením hypoték v cizí měně

Až milionu lidí teď hrozí, že ztratí střechu nad hlavou, banky totiž chtějí dát jejich domy a byty do dražby. Parlamentu byl tento týden podán poslanecký návrh. Klient například musí dostat šanci předložit dobu splatnosti dluhu bez poplatku a musí mít šanci dluh bez osobního poplatku splatit. Počítat se bude střední kurz dané devizy. Banky ale hlavně nesmějí měnit pravidla v neprospěch dlužníků.

Mimo jiné již před několika týdny schválili v Maďarsku zákon, podle kterého si lidé mohou brát hypoteční úvěr na koupi nemovitosti pouze ve forintech.

Maďarsko by mělo řešit problém jinak

Podle Ondřeje Housky ze zahraniční redakce ČRo 1 Radiožurnálu takové řešení nemůže být účinné. „Téměř devadesát procent úvěrů je v zahraničních měnách. Objem úvěrů v cizích měnách dosahuje zhruba poloviny maďarského hrubého domácího produktu, tady asi sta procent jednoho ročního maďarského rozpočtu. Pokud by tato obrovská částka zkolabovala, vláda by se možná za úvěry zaručila, to si ale nemůže dovolit,“ vysvětluje Houska.

Jak Ondřej Houska dodává, jediným řešením by mohlo být zlepšení ekonomická situace natolik, aby forint posílil a měl stejný kurz, v němž si Maďaři vypůjčili. „Maďarská vláda by ovšem musela radikálně konsolidovat veřejné finance a nesměla by z Budapeště zaznívat prohlášení, že Maďarsko je ve stejné situaci jako Řecko. Důvěru finančních trhů ve stabilitu Maďarska toto opravdu neposílí,“ říká.

Podle něj podobná situace České republice nehrozí, protože objem půjček v cizí měně tvoří pouze tři procenta.

„Obrovský problém je to ale v Pobaltí. Pobaltské státy ale nemají plovoucí kurzy. Kurz jejich měny je navázán na euro a k fluktuacím nedochází. Pro tamní obyvatele představuje problém pouze fakt, že banky po hospodářské krizi změnily podmínky a zvýšily úroky z hypoték.“ doplňuje Ondřej Houska ze zahraniční redakce ČRo 1 Radiožurnálu.

Gregor Martin Papucsek, Martina Mašková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme