Maďarská společnost MOL otevírá v Česku svoji první čerpací stanici

Konkurence mezi benzinovými pumpami v Česku roste. Maďarská ropná společnost MOL dnes otevře první čerpací stanici pod svým názvem. A další budou přibývat. Od ruského rivala Lukoil koupila rozsáhlou síť benzinových pump. Jedničkou na českém trhu nadále zůstává Benzina.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čerpací stanice

Čerpací stanice | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Počet pump, které jsou pod značkou MOL, se za poslední roky výrazně zvýšil. Ropná společnost loni v Česku dokončila převzetí pump od ruské společnosti Lukoil. Koupit chce také pumpy od italské firmy Agip.

Čerpacích stanic MOL pak bude asi 300, a maďarská ropná společnost se tak stane druhým největším hráčem z pohledu počtu benzinových pump.

O hlavní pozici na českém trhu se MOL musí poprat s Benzinou, kterou vlastní petrochemický holding Unipetrol. Ke konci loňského roku měla necelých 340 čerpacích stanic.

Mapa: Které pumpy dostaly loni pokutu za nekvalitní palivo?

Číst článek

MOL podle Hospodářských novin čeká na šanci získat další pumpy. Šéf české divize společnosti Attila Dsupin listu řekl, že by firma o rozšíření uvažovala, na případnou akvizici má prý dost prostředků.

MOL chce přejmenovat všechny své nové pumy na českém trhu ještě letos, výjimkou bude Pap Oil - jeho název se zachová. Zřejmě se tak upraví i nabízené služby stávajících čerpacích stanic.

Ceny pohonných hmot se ale kvůli obchodování firmy MOL pravděpodobně nezmění. Hlavní faktorem, který až z jedné třetiny určuje koncovou cenu benzinu a nafty, je ropa.

Menší hráči na trhu, jako je například Ono, mění ceny jednou týdně, větší pumpy, jako je třeba Shell, jednou za měsíc. Některé menší čerpací stanice jsou tak o něco levnější než jejich větší rivalové.

Jan Beneš, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme