Maďarská vláda chce snížit podíl zahraničních bank na místním bankovním trhu

Zkrotíme zahraniční banky a v Maďarsku se nám bude lépe žít. To je jeden z posledních nápadů maďarského premiéra Viktora Orbána, který v cizině narazil na ostrou kritiku. Není to přitom poprvé, co Orbán vystoupil proti zahraničním bankám.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maďarský premiér Viktor Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán | Zdroj: ČTK

Zahraniční banky by podle Orbána neměly mít větší než padesátiprocentní podíl na maďarském bankovním trhu. Dnes je jejich podíl asi osmdesátiprocentní.

Jsou to právě zahraniční banky, kdo je podle Viktora Orbána zodpovědný za špatnou finanční situaci některých maďarských domácností. Zahraniční banky prý ‚sdírají Maďary z kůže‘. Orbán jim vyčítá, že na úkor maďarských majitelů úvěrů a řady maďarských domácností tyto dceřiné banky zachraňují zadlužené mateřské banky v západní Evropě.

Maďarská vláda pod vedením Orbána již před několika lety uvalila na banky vysokou bankovní daň. Ta je dnes nejvyšší v celé EU.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci na maďarském bankovním trhu mluvil ve Stalo se dnes na Radiožurnálu zpravodaj ČRo na Slovensku Vojtěch Berger

Zestátnění bank je nicméně v rozporu s evropskými pravidly. Pro Orbána by to znamenalo další ostrou reakci ze strany EU.

„Pravděpodobnější je druhá možnost, jak může Orbán dosáhnout svého cíle, a sice posilovat podíl státního bankovního sektoru. Stát by mohl budovat velké množství malých bank na nejnižší lokální úrovni. Tím by byl podíl velkých zahraničních bank na maďarském trhu naředěn,“ vysvětluje zpravodaj ČRo na Slovensku Vojtěch Berger a pokračuje:

„Třetí možností je vyhnat zahraniční banky z Maďarska nastavením neúnosných podmínek. Tato možnost už ale probíhá v Maďarsku již několik let.“

„Řada maďarských domácností si vzala před řadou let úvěr v zahraniční měně, v eurech nebo ve švýcarských francích. S tím, jak se maďarská ekonomika za poslední roky propadala, a propadal se také forint, se tyto úvěry staly nesplatitelnými a dlužníci se ocitli ve finanční pasti. Orbán předloni nařídil bankám, aby lidem umožnily tyto úvěry v cizí měně vyměnit za úvěry ve forintech. Výměna se ale má uskutečnit v několik let starém kurzu. Kurzu, který platil v době, kdy si maďarské domácnosti tyto úvěry v cizích měnách braly. Taková výměna je pro zahraniční banky velmi nevýhodná. Proto také zahraniční banky na maďarském trhu odepisují velké ztráty,ů dodává Berger.

Nejaktivnější jsou na maďarském bankovním trhu rakouské banky. Jejich podíl je 42 procent. S velkým odstupem následují banky italské.

Helena Šulcová, Vojtěch Berger, pir Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme