Maďarská vláda zvyšuje spotřební daň u alkoholu, cigaret i nafty

Maďaři se už nevyhnou vyšší spotřební dani na cigarety, tvrdý alkohol a motorovou naftu, která začne platit od 1. listopadu. Až pětinásobně se zvýší také daně z provozu hracích automatů a z online hazardu. Maďarské ministerstvo hospodářství i parlament si slibují velké zisky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maďarský premiér Viktor Orbán (vlevo) a prezident Pál Schmitt

Maďarský premiér Viktor Orbán (vlevo) a prezident Pál Schmitt | Zdroj: Reuters

Vláda odůvodňuje zvyšování spotřební daně u vybraného zboží tím, že musí zaplnit alespoň část stomiliardové díry v letošním rozpočtu, která vzniká slabším hospodářským výkonem země.

U lihových nápojů daň stoupne o 50 procent, v případě cigaret půjde o třístupňové zvyšování. Daňová část v ceně motorové nafty se zvýší o 13 forintů, tedy o 1,30 koruny.

Přepravcům vláda slibuje složitý systém kompenzací. Diesel v posledních týdnech dohání cenu benzínu, po zítřejším běžném zvyšování ceny bude stát v přepočtu okolo 38 korun.

Gregor Martin Papucsek, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme