Maďarské domácnosti jsou předlužené. Situace připomíná Irsko

Banky podnikající na maďarském trhu dostaly ránu. Vláda premiéra Viktora Orbána totiž oznámila, že uleví domácnostem, které si v dobách rychlého hospodářského růstu půjčovaly ve francích a v eurech a nyní nezvládají své dluhy splácet.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Viktor Orbán

Viktor Orbán | Zdroj: Reuters

Proto pro ty, kteří se rozhodnou své půjčky splatit předčasně, zafixuje kurz forintu na úrovni o 20 procent nižší, než je jeho současná tržní hodnota. Rozdíl mezi hodnotou, na které vláda forint zafixuje, a současnou tržní hodnotou, mají pokrýt banky. Je samozřejmě otázkou, kolik lidí si v hospodářsky nalomeném Maďarsku bude moci dovolit celou hypotéku splatit předčasně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik X Trade Brokers Jaroslav Brychta ve Světě o osmé.

Maďaři tvrdí, že to ochrání tisíce lidí od ztráty bydlení. Rakušané varují, že to ohrozí regionální stabilitu. „Rakouské banky mají v Maďarsku největší zájem. Ohrozí to důvěryhodnost Maďarska a ohrozí to především maďarské banky. Podle prvních odhadů to vypadá, že náklady spojené s touto operací nebudou likvidační, bankovní sektor v Maďarsku to bude schopen přežít,“ řekl analytik X Trade Brokers Jaroslav Brychta.

Fixace forintu by ale samozřejmě banky, které by musely doplatit rozdíl mezi tržní hodnotou a uměle stanovenou hodnotou forintu, poškodila. První odhady ztrát se pohybují okolo 300 až 400 milionů eur. „Zatím ale stále nevíme přesně, jakým způsobem budou opatření definována,“ poznamenal Brychta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj ČRoVojtěch Berger v poledních Ozvěnách dne.

Investoři každopádně po oznámení záměru Viktora Orbána znervózněli. Odnesly to akcie i měny. Akcie Erste a Raiffeisenbank, které na maďarském trhu patří k největším hráčům, včera ztratily 5 procent. Podle nejnovějších údajů se ale nyní trhy začínají opět uklidňovat.

Orbán fixaci forintu obhajuje nejen tím, že se pomůže domácnostem, které nezvládají splácet půjčky, ale i tím, že se zastabilizuje ekonomika země. Situace v Maďarsku je podobná té v Irsku nebo Španělsku.

„V Maďarsku je situace o to vážnější, že úvěry jsou cizoměnové. V případě, že by například švýcarský frank dále posiloval, tak mohou mít maďarské domácnosti velký problém a stejně tak i maďarské banky,“ dodal Brychta.

Roman Chlupatý, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme