Maďarsko čelí nedůvěře mezinárodních trhů

Na zprávy o rekordní ceně pojištění maďarských dluhopisů zatím v Maďarsku reaguje jen národní měna forint. Dalším negativním ukazatelem je výška výnosů dlouhodobě splatných státních dluhopisů, která dosahuje už dvojciferných čísel. Analytici to hodnotí jako projev nedůvěry zahraničních investorů vůči maďarské ekonomice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Euro a forint (ilustrační foto)

Euro a forint (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Takzvaný rizikový příplatek, čili pojištění maďarských dluhopisů, dosáhl v Londýně úroveň 645 bodů, což je pouze o 5 bodů od rekordu z loňského listopadu. To znamená, že papíry jsou nadále mimořádně rizikové.

Forint reagoval na tento nepříznivý vývoj v prvních dnech nového roku poklesem kurzu vůči euru. Zahraniční i maďarští analytici varují vládu: bude muset novelizovat zákon o národní bance, kterým omezuje suverenitu instituce. Jinak ani Mezinárodní měnový fond, ani Evropská unie nebude ochotna jednat o dalším pohotovostním úvěru, což by však bylo třeba k získání důvěry mezinárodních trhů.

Gregor Martin Papucsek, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme