Maďarsko chce reprivatizovat energetickou distribuci. Ceny se podle odborníků nesníží

Maďarská vláda plánuje změnit celý energetický distribuční sektor za neziskový. Premiér Viktor Orbán již o víkendu naznačil, že vláda by mohla ihned koupit maďarskou odnož německého elektro-plynového giganta E.ON. Experti však varují, že ani po takové reprivatizaci by nebyly plyn a elektřina pro domácnosti levnější a navíc by státní pokladna musela zaplatit několik miliard eur německému vlastníkovi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maďarský premiér Viktor Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán | Foto: Bela Szandelszky | Zdroj: ČTK

Lavinu spekulací, úvah a komentářů spustil premiér Orbán víkendu. „Sektor výroby energie by se mohl přesunout do neziskové sféry jen těžko, ale distribuci energií, obchodování s elektřinou a plynem, alespoň směrem k obyvatelstvu, to už může být klidně nezisková činnost,“ prohlásil.

Dodal, že vláda by mohla jakoby lusknutím prstu odkoupit zpět všechno, co německá společnost E.ON v Maďarsku zprivatizovala.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž k záměru maďarské vlády připravil spolupracovník ČRo v Budapešti Gregor Martin Papucsek. Ve večerních Ozvěnách dne připojil komentář energetický analytik Jiří Gavor

Německá společnost získala plynárenské odvětví Maďarského MOLu roku 2005. Jde o největšího hráče na trhu s elektřinou a plynem, hodnota firem pod křídly E.ONu převyšuje 2 miliardy eur.

Na otázku, z čeho by vláda nákup hradila, experti odpovídají, že Maďarsko má ještě k dispozici částky z úvěru od MMF z roku 2008. Takto se loni odkoupilo i 21 procent MOLu od ruského Surgutneftegazu nebo i část vodáren od Francouzů. Vláda by mohla sáhnout i na svůj devizový účet v národní bance.

Pointu celé možné transakce hodnotí energetický analytik György Drucker. Podle něho jsou ceny energií i tak stlačené, takže jejich snížení nemůže přijít v úvahu. „Co může být, to je zastavení zdražování nebo zmírnění dopadu růstu cen,“ tvrdí.

Dluh maďarských neplatičů rapidně narůstá, v oblasti plynu dosahuje 40 miliard, u elektrické energie 30 miliard forintů, což je dohromady čtvrt miliardy eur.

András Vértes, prezident renomovaného prognostického Ústavu pro hospodářský výzkum, vidí v chystané reprivatizaci jen politický užitek. „Ale když vláda nepřipustí při dodávce energií profit, z čeho bude obnovovat například sítě?“ ptá se.

Společnost E.ON se ještě nevyjádřila, komentáře německých médií jsou však ostré. Financial Times Deutschland píše přímo o šílenství.
Vláda se však nenechá rušit. Vicepremiér a ministr spravedlnosti a veřejné správy Tibor Navracsics ve veřejnoprávním rozhlase prohlásil: „Chtěli bychom celý systém veřejných služeb postavit na neziskové základy, nakolik to je možné. I plánované odkoupení E.ONu zapadá do těchto představ. Jednání pokračují, proto podrobnosti nemůžu prozradit.“

Analytik: Maďaři tím ceny nesníží

Energetický analytik Jiří Gavor z poradenské společnosti ENA je velice skeptický k efektům, které maďarská vláda slibuje:

„Státy jako Maďarsko nebo Česko mohou v cenách elektřiny nebo plynu ovlivnit pouze regulovanou složku, a to i bez závislosti na typu vlastnictví. Vlastní cena se tvoří na celoevropských trzích a tam je vliv národních států omezený, prakticky žádný.“

Čeští odborníci poukazují na to, že se máme v příštím roce připravit na zdražování elektřiny, přestože nyní řadu měsíců klesají. Důvodem je zvyšování příspěvku na obnovitelné zdroje.

Gregor Martin Papucsek, Lucie Maňourová, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme