Maďarsko chce zdanit telefonní hovory i bankovní transakce

Maďarská vláda hledá cesty, jak udržet deficit státního rozpočtu v plánovaných mantinelech. Chystá proto celou sérii nových daní a poplatků. Zdaněny budou třeba telefonní hovory nebo bankovní transakce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maďarský premiér Viktor Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán | Zdroj: ČTK

Nové daně jsou součástí konvergenčního programu, který dnes Maďaři zaslali do Bruselu. Jeho cílem je, aby schodek státního rozpočtu v letošním roce zůstal pod úrovní 2,5 procenta hrubého domácího produktu.

Vláda Viktora Orbána si od programu slibuje zvýšení důvěryhodnosti jak v Evropské unii, tak celkově na mezinárodních trzích.

Ačkoli se kabinet důsledně vyhýbá pojmu restrikce, se zaváděním mimořádných daní už má bohaté zkušenosti. Nejnověji plánuje zdanit od léta každou započatou minutu telefonního hovoru a také smsky.

Až na poslední chvíli přitom politici zrušili zdanění internetu, které bylo původně také v plánu. Od roku 2013 navíc daně dopadnou i na bankovní transakce.

Vláda chce takto získat 200 miliard forintů, tedy asi 20 miliard korun.

Gregor Martin Papucsek, Kateřina Kozmová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme