V Maďarsku opět vzrostla inflace, činí už 24,5 procenta. Nejvíce zdražují elektřina, plyn a potraviny

Míra inflace v Maďarsku v prosinci pokračovala v růstu a dostala se na 24,5 procenta, v listopadu činila 22,5 procenta. Oznámil to v pátek maďarský statistický úřad. Nejvíce se zvýšily ceny elektřiny, plynu a dalších paliv, výrazně vyšší jsou meziročně i ceny některých základních potravin, jako je například chleba.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

forinty (ilustrační foto)

Nejvíce se zvýšily ceny elektřiny, plynu a dalších paliv (ilustrační foto) | Zdroj: Profimedia

Meziměsíčně se ceny zvýšily o 1,9 procenta, průměrná inflace za loňský rok pak činila 14,5 procenta. Maďarsko má jednu z nejvyšších měr inflace v Evropě a nejvyšší inflaci z Visegrádské skupiny (V4), kam patří ještě Česká republika, Polsko a Slovensko.

Unie odstřihla některé maďarské univerzity od programu Erasmus+. Vadí jí napojení na vládní stranu

Číst článek

Vývoj za prosinec je přesto nepatrně příznivější, než čekali analytici. Ti míru inflace odhadovali na více než 25 procent. Ceny potravin se meziročně zvýšily o 44,8 procenta, chleba je dražší o více než 81 procent.

Podobně zdražila i vejce, ale také například máslo a mléčné výrobky. Kuřecí maso je proti předchozímu roku dražší o více než 50 procent. Ceny energií pro domácnosti se zvýšily o více než 55 procent, na což měla vliv i regulace zavedená ve snaze snížit spotřebu.

Cena plynu je meziročně vyšší o 97,8 procenta, cena elektřiny o 27,8 procenta. Takzvaná jádrová inflace, kterou statistický úřad začal počítat podle nové metodiky a která nezahrnuje kolísavé ceny potravin a paliv, se v prosinci zvýšila na 24,8 z listopadových 24 procent. Je tak vyšší, než čekali analytici.

Inflace v Česku během prosince zpomalila. Za celý loňský rok činila 15,1 procenta

Číst článek

Takzvaná harmonizovaná míra inflace, která zohledňuje metodiku výpočtu v Evropské unii, činila 25 procent. V České republice míra inflace v prosinci zpomalila na 15,8 procenta z listopadové hodnoty 16,2 procenta, za celý rok pak činila průměrná inflace 15,1 procenta.

V Polsku míra inflace podle předběžných údajů v prosinci překvapivě klesla na 16,6 procenta, na Slovensku zůstala na listopadové úrovni 15,4 procenta. V celé EU pak míra inflace v listopadu poprvé po půl roce klesla a činila 11,1 procenta, údaje za prosinec nejsou zatím k dispozici. 

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme