Maďarsko má do Řecka ještě několik let, říká ekonom

Maďarsko o víkendu přišlo o přístup ke zbytku z dvacetimiliardové půjčky od Mezinárodního měnového fondu a Evropské unie. První země v regionu, která kvůli globální krizi o otevření stabilizační úvěrové linky požádala, totiž podle názorů věřitelů nedělá dostatečně razantní škrty, které by zajistily stabilizaci veřejných financí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maďarsko

Maďarsko | Foto: Audiovisual service EU

A to se podle dostupných signálů týká zejména výdajové stránky rozpočtu chystaného na příští rok. Maďarsko z dosud vyčerpané částky ušetřilo pět miliard eur a dalších pětatřicet miliard má ve formě devizových rezerv. I přesto ale experti čekali, že víkendové rozhodnutí Fondu a Evropy trhy znervózní.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ekonom České spořitelny Jan Jedlička ve Světě o deváté.

„Očekávání se naplňují. Maďarská měna nyní osciluje kolem 290 forintů za euro a je možné, že se v nejbližších hodinách vyšplhá na 292 forintů za euro,“ přiblížil ekonom České spořitelny Jan Jedlička s tím, že ještě v pátek byl přitom kurz 280 forintů za euro.

Rozhodnutí Mezinárodního měnového fondu je podle ekonoma překvapením. „Nikdo z nás ale neví, jak sobotní rozhovory probíhaly. Maďarská strana byla asi neústupná, podle mého názoru nechtěla vůbec akceptovat současné nastavení stávajícího programu a dělat další úsporná opatření,“ podotkl Jedlička.

Úrokové sazby zůstanou

Dozvuky sobotního jednání se projeví i na primárním trhu. „Až bude maďarská vláda potřebovat vydat své dluhopisy, tak finanční investoři s velkou pravděpodobností budou požadovat vyšší riziko,“ řekl ekonom.

Pokud Mezinárodní měnový fond a Evropská unie nebudou spokojeny s tím, jakým způsobem Maďarsko ozdravuje své veřejné finance, bude to navíc dávat stále intenzivněji najevo. „Mezinárodní investorská komunita se pak bude na Maďarsko opět dívat jako na problémového hráče,“ podotkl odborník České spořitelny pro EU Petr Zahradník.

Naopak centrální maďarská banka na vzniklou situace zřejmě reagovat nebude. „Snižovat úrokové sazby v situaci, kdy celkem radikálně oslabuje měna, by se mohlo ukázat být až kontraproduktivní,“ odhadl Jedlička.

Řecký scénář by se však u Maďarů odehrát neměl. „Maďarsko má do řeckého scénáře ještě několik let. Maďaři na tom ještě zdaleka nejsou tak špatně jako Řecko. Podle mého názoru nelze tyto země poměřovat,“ uzavřel ekonom České spořitelny. I přesto ale může být podle Zahradníky pozice investorů vůči Maďarsku té řecké velmi podobná.

Roman Chlupatý, Karolína Koubová, Alice Kottová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme