Maďarská vláda musí zveřejnit smlouvy s Rosatomem o dostavbě jaderné elektrárny, rozhodl soud

Budapešťský odvolací soud v pátek rozhodl ve prospěch europoslance Benedeka Jávora, který po maďarské vládě žádá zveřejnit podrobnosti smluv uzavřených s ruskou společností Rosatom za účelem dostavby jaderné elektrárny v jihomaďarské Paksi. Potvrdil tak rozhodnutí soudu nižší instance, uvedla agentura MTI.

Budapešť Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna v jihomaďarské Paksi

Jaderná elektrárna v jihomaďarské Paksi | Foto: MVM Paks Nuclear Power Plant Ltd. | Zdroj: www.atomeromu.hu/

Smlouvu o rozšíření jaderné elektrárny uzavřela maďarská vláda v roce 2014, veřejnost ale stále neví například to, na kolik by stát přišlo ji případně vypovědět.

Nový jaderný zdroj v Česku by měl stavět ČEZ s garancí státu, myslí si ministryně Nováková

Číst článek

Europoslanec Jávor z opoziční strany Dialog za Maďarsko rozhodnutí soudu přivítal a považuje ho za „velké vítězství, které umožní maďarské veřejnosti přístup k informacím“.

Ta se tak podle něj může dozvědět, kolik by podle smlouvy stálo její jednostranné ukončení a jaká „technologická, finanční a legální konstrukce“ umožňuje realizaci celého projetu.

Jávor se rozhodl domáhat informací soudní cestou v roce 2017 poté, co maďarská vláda, společnost Paks 2 a ruský Rosatom odmítly zveřejnit i neutajené části smluv. Poslanec dal ovšem najevo i pochybnost, zda nakonec k zveřejnění smluv dojde.

Předpokládá, že konečné slovo bude mít nejvyšší soud. Vládní právníci odmítají zveřejnění detailů smluv s odkazem na bezpečnostní zájmy.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme