Maďarsko plánuje zavést další daně. Kvůli udržení rozpočtového deficitu

Maďarský parlament jedná o nových daních kvůli schodku státního rozpočtu. Už před 14 dny poslanci schválili takzvanou telekomunikační daň, teď je na řadě zdanění všech finančních transakcí a pojištění. Experti počítají s tím, že nakonec tak či onak schodek zaplatí spotřebitelé.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hlavní vchod do budapešťského Východního nádraží známého jako Keleti

Hlavní vchod do budapešťského Východního nádraží známého jako Keleti | Foto: Gregor Martin Papucsek

Důvodem zavedení nových daní v Maďarsku je udržení schodku státního rozpočtu pod třemi procenty HDP. Pro letošek a příští rok se vláda dokonce zavázala udržet deficit ve výši 2,5 procenta HDP a k tomu jsou potřebné další, dosud neplánované příjmy ve výši zhruba 500 až 600 miliard forintů, což je v přepočtu asi 50 až 60 miliard korun.

„Lidé nejvíce telefonují přes mobily, posílají SMS zprávy, mimořádně vysoký je počet bankovních finančních převodů a kolem pojištění, zejména aut, se také točí obrovské peníze. Takže zejména zde je podle vlády třeba získat příjmy navíc, a parlament to schvaluje,“ přiblížil na Rádiu Česko Budapešťský spolupracovník ČRo Gregor Martin Papucsek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Maďarský parlament jedná o nových daních kvůli schodku státního rozpočtu. Téma pro budapešťského spolupracovníka ČRo Gregora Martina Papucseka.

Telekomunikační daň schválili poslanci už v polovině května, mobilní operátoři tak za každou započatou minutou hovoru, za SMS či MMS zprávu zaplatí daň ve výši dvou forintů. Podle Papucseka se už chystá i novela tohoto zákona, která by daňové zatížení pro letošek zmírnila.

Nyní poslanci jednají o poplatcích za peněžní transakce a o pojišťovací dani. Poplatky za transakce musí zaplatit banky, každý měsíc, za každý převod peněz, příjem a vyplácení v hotovosti, dokonce za placení formou poukázky na poště.

„Zdá se, že oproti původním plánům bude úlevou pouze to, že se poplatky nebudou týkat převodů mezi dvěma účty téhož majitele účtu v téže bance, nebo za manipulaci s cennými papíry. Přestože daň by měla být jednou tisícinou převáděné částky, očekává se zde od příštího roku zisk pro stát ve výši 130 miliard forintů,“ přiblížil Papucsek.

Co se týče daně z pojištění, ta má být zavdena u každého druhu pojištění kromě životního. „Výrazně podraží třeba pojištění bytu či domu, pojištění proti požárům, no a co Maďary nejvíce zajímá: pojištění aut. Zvedne se i povinné pojištění, přibližně o 30 procent, havarijní pak o 10 až 15 procent. Zde čeká stát ročně 15 miliard forintů,“ doplnil Papucsek.

Banky, pojišťovny i mobilní operátoři proti novým poplatkům protestují a tvrdí, že vláda hledá snadnější cestu, neléčí příčiny hospodářských problémů, ale chce zmírnit pouze důsledky. A to se podle nich vymstí.

Vláda však chce udržet deficit pod třemi procenty HDP. S tím souvisí úporná snaha dokázat reálnost tohoto cíle i ministrům financí Evropské unie, kteří se 22. června mají definitivně rozhodnout, zda právě pro dlouhodobé překračování této hranice deficitu nezastaví poskytování peněz pro Maďarsko z fondů soudržnosti unie.

Gregor Martin Papucsek, Martina Mašková, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme