Maďarsko schválilo daň z bankovních transakcí

Maďarský parlament dal zelenou nové dani z finančních transakcí. Tu budou od začátku příštího roku muset platit všechny komerční banky, ale i maďarská centrální banka. Právě to ale může být sporným bodem při jednání Budapešti o úvěru od Mezinárodního měnového fondu a Evropské unie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maďarský premiér Viktor Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán | Zdroj: ČTK

Jedna tisícina částky, která se provádí mezi účty, platí na poště šekem, nebo se vybírá z bankomatů. To bude od 1. ledna výška nového poplatku. Nejvíce se nová daň dotkne bank, které protestují, protože i tak už platí mimořádně krizové daně.

Vláda se však domnívá, že lze na ně klást další tíhy, protože když těžily během pozitivního vývoje, ať jsou solidární se státním rozpočtem v době krize.

Experti tvrdí, že banky přesunou tyto tíhy na klienty, ačkoli například premiér Orbán avizoval prováděcí předpisy, které tomu mají zabránit. Nikdo tomu ale zatím nevěří.

Transakční daň se bude vztahovat na všechny pohyby peněz v režii národní banky, což vyvolává všeobecné udivení a rozhořčení vedení centrální banky.

Vláda však plánuje získat 300 miliard forintů, něco přes miliardu eur, z čehož chce financovat nový program na zvýšení zaměstnanosti.

Gregor Martin Papucsek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme