Maďarsko snižuje schodek rozpočtu zvýšením daně z finančních transakcí

V Maďarsku se vyhrotil spor mezi bankovním sektorem a vládou. Vláda podle bankovní asociace nedodržela svůj slib a nesnížila zdanění bankovních domů. Na protest proti tomuto jednání maďarského premiéra Viktora Orbána odstoupil šéf maďarské bankovní asociace Mihály Patai.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maďarský premiér Viktor Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán | Foto: Bela Szandelszky | Zdroj: ČTK

Podle serveru Patria podmínil Patai své setrvání ve funkci tím, že parlamentem neprojde zdvojnásobení daně z finančních transakcí. Tu ale tento týden parlament odsouhlasil.

Maďarsko je nejzadluženějším státem střední Evropy. Viktor Orbán se snaží schodek veřejných financí sanovat z bankovního sektoru.

„Maďarsko má jednu z nejvyšších DPH na světě. I kvůli tomu, že muselo neustále zvyšovat a přitvrzovat fiskální politiku a někde se ty daně vybrat musí. Velké banky, které jsou v rukách zahraničních vlastníků, jsou poměrně snadným cílem,“ vysvětluje analytik ČSOB a expert na maďarskou ekonomiku Jan Čermák a pokračuje:

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Rádia Česko byl analytik ČSOB a expert na maďarskou ekonomiku Jan Čermák

„Jakékoli zvyšování daní je problematické. V případě tohoto zvýšení to platí dvojnásob. To, co probíhá v Maďarsku, je takzvaný deleveraging, kdy banky snižují své bilance a pouštějí do ekonomiky méně peněz. Pokud na ně budou uvaleny vyšší daně, tento proces bude ještě agresivnější.“

To může podle Čermáka sice částečně poškodit ekonomiku, zároveň byl ale deleveraging žádoucí, protože zadlužení především domácností bylo v Maďarsku velmi vysoké.

„Nyní je jen otázka, aby to finanční sektor ‚nepřestřelil‘, čemuž má částečně pomoci právě zvýšená daň,“ tvrdí Čermák.

Maďarsko prý zahraniční pomoc nepotřebuje

Situace v Maďarsku se ale v poslední době zlepšuje, dobře je to vidět zejména v platební bilanci. „Zahraniční obchod už je několikátým rokem ve vysokém přebytku. Maďarsko už nepotřebuje dovážet kapitál, stává se naopak jeho vývozcem. To přispívá ke stabilizaci forintu a umožňuje národní bance postupně snižovat úrokové sazby, ačkoli inflace zůstává poměrně vysoká,“ říká analytik.

Forint sice v posledních dnech lehce oslabil, ale to prý nebylo dáno domácí situací. „Způsobil to globální sentiment, který se zhoršil poté, co panovaly na trhu obavy, že by Řecko mohlo tento týden zbankrotovat,“ popisuje Čermák.

Maďarsko je možným dalším kandidátem na finanční pomoc od Mezinárodního měnového fondu. Podle posledních zpráv ale vládní skupina neschválila podmínky, za kterých by si země měla půjčit.

Podle Čermáka však země žádnou mezinárodní pomoc nepotřebuje. „Premiér Orbán to moc dobře ví a v podstatě si s trhy jen pohrává a udržuje je v napětí, že by pomoc mohla přijít, což by teoreticky vylepšovalo kredibilitu Maďarska. Fakticky o ni ale nestojí,“ uzavírá Jan Čermák.

Barbora Kreuzerová, Kateřina Kozmová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme