Maďarsko žádá Evropskou unii o 'preventivní' finanční pomoc

Evropská komise potvrdila, že dostala od Maďarska žádost o možnou finanční pomoc. Stejnou poslala Budapešť i Mezinárodnímu měnovému fondu. V dopise se píše, že by šlo o preventivní pomoc, která by Maďarsko ochránila před dopady krize v eurozóně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maďarský premiér Viktor Orbán a ministr pro hospodářství György Matolcsy

Maďarský premiér Viktor Orbán a ministr pro hospodářství György Matolcsy | Zdroj: Reuters

Mluvčí eurokomisaře pro měnovou a hospodářskou politiku Amadeu Altafaj uvedl, že v dopise šéfovi Komise Barrosovi se nezmiňuje žádná přesná částka, o kterou by Budapešť žádala. Komise ve spolupráci s členskými státy i s MMF teď bude žádost analyzovat.

Podle dřívějších vyjádření se očekává, že by dohoda mohla být dojednána počátkem příštího roku. Maďarsko prý na peníze nespěchá. Vláda také trvá na tom, že by kvůli programu nemělo být Maďarsko nuceno k žádným úsporným opatřením, pomoc by naopak měla ekonomiku podpořit.

Maďarsko přijalo v roce 2008 za vlády socialistů už jednu pomoc od Mezinárodního měnového fondu a Evropské unie. Šlo o 20 miliard eur. Po nástupu vlády strany Fidesz ale země loni na podzim plnění dohody s fondem ukončila.

Pavel Novák, Mirko Kašpar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme