Maďarští neplatiči hypoték mohou zůstat v zabavené nemovitosti v nájmu

Maďarsko ruší tříměsíční moratorium, které zakazovalo exekutorům vystěhovat neplatiče z bytů a domů. Vedle toho ale startuje nový program umožňující původním obyvatelům zůstat v nemovitosti jako nájemník.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ulice Budapešti

Ulice Budapešti | Foto: Gregor Martin Papucsek

Když banka zahájí exekuční řízení proti člověku, který nesplácí hypotéku, může se neplatič obrátit na nově zřízenou agenturu, která byt odkoupí od banky a pronajme mu ho. Žadatel pak má dva roky na to, aby si dal věci do pořádku a svůj byt znovu odkoupil zpět.

Exekuce se většinou týkají lidí, kteří si vzali úvěry v zahraničních měnách v době, kdy to bylo výhodné. Tehdy se tak rozhodly statisíce Maďarů, splátky se pak kvůli propadu forintu výrazně zvýšily.

Záchranný program se teprve rozbíhá, ale banky už vybraly byty vhodné do exekuce. Je jich jen asi 25 tisíc, což představuje přibližně 4 až 5 procent ze zhruba 140 tisíc úvěrů, které mají problémy se splácením.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spolupracovník ČRo v Budapešti Gregor Martin Papucsek vysvětluje v Dopoledním Radiožurnálu podstatu nového opatření pro neplatiče

Moratorium na exekuce platilo od 1. prosince loňského roku pro tři nejchladnější zimní měsíce. Šlo o to, aby se chudé a třeba vícedětné rodiny neocitly v zimě na ulici.

Umožňuje to zákon z roku 1994, neplatí však pro ty, kteří obsadili byt nebo dům svévolně nebo násilně. Ti mohou být exekutory nebo policií vystěhováni i v nejtužších zimách.

Gregor Martin Papucsek, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme