Maďarští poslanci chtějí pomoci devizovým dlužníkům. Banky protestují

Maďarský parlament na návrh vlády schválil další část balíku pro pomoc lidem, kteří se zadlužili v zahraničních měnách a nyní mají problémy se zvýšenými měsíčními splátkami.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ulice Budapešti

Ulice Budapešti | Foto: Gregor Martin Papucsek

Nově budou mít možnost splatit zbytek dluhu na byt jednorázově, za pevně určený fixní kurz - výhodný pro dlužníka, ale nevýhodný pro banky. Banka nebude moci započítat žádné poplatky z a splacení zůstatku.

Pro banky znamená největší ztrátu stanovení pevného kurzu, a to zejména u švýcarského franku. Většina lidí si vzala úvěry v této měně a po posílení jeho kurzu vzrostly měsíční splátky o 50 až 70 procent. Ten, kdo by byl schopen splatit jednorázově zbytek, to vláda umožní v kurzu 180 forintů, což je o 20 procent méně než je současný komerční kurz.

Úvěry v devizách si vzalo asi 1 milion lidí, 60 procent z nich nemá na splátky, krachují. Odhaduje se, že zhruba 10 procent, tedy asi 100. 000 dlužníků, by bylo schopno splatit zbytek jednorázově.

Opatření maďarské vlády může přinést konflikt s nadnárodními bankami, které by musely zaplatit rozdíl mezi komerčním a stanoveným kurzem. Nejvíce se zlobí banky rakouské. Rakouské ministerstvu financí dokonce uvažuje o žalobě na Maďarsko a experti upozorňují, že přijaté opatření bude mít negativní důsledky na maďarský rozpočet.

Milan Kopp, Gregor Martin Papucsek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme