Madeta se dohodla se zemědělci na výkupních cenách mléka

Největší česká mlékárna Madeta se dohodla se zemědělci z družstva Jih na pokračování dodávek mléka a jeho ceně. Po dnešním jednání to řekli šéf Madety Milan Teplý a místopředseda Jihu Zdeněk Houška. Mlékárna má dodávky od družstva přislíbeny minimálně na rok, v lednu je cena pro Jih stanovena na 10 korun a 30 haléřů za litr mléka. Další jednání budou počátkem února.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

mléko

mléko | Foto: Marián Vojtek

Farmáři kvůli nízké ceně vyhrožovali, že surovinu pro Madetu od dubna přesunou do Německa, kde za mléko platí lépe. Na jejich dodávkách je přitom mlékárna závislá.

Mlékárenské sdružení Jih zastupující více než 200 zemědělských družstev vypovědělo Madetě koncem prosince smlouvu kvůli nízké výkupní ceně. Průměrná cena mléka od největšího zpracovatele mléka v Česku se pohybovala kolem 10,05 korun za litr.

Jak situaci na trhu s mlékem vnímají šéfové resortů zemědělství Česka a Německa?

Díky vzájemné "solidaritě" německých zemědělců se výkupní cena mléka u našich západních sousedů posunula loni na podzim na úroveň 40 centů za kilogram. Podle českého ministra zemědělství Petra Gandaloviče je takové jednání už na hranici dohody o ceně. "My tím trpíme, protože dopravní vzdálenost do Německa je nejnižší. Některé subjekty jsou tak zlákány těmito cenami a máme s tím problémy," upozornil Gandalovič.

Spolkový ministr zemědělství Horst Seehofer ale Českému rozhlasu řekl, že situace německých producentů mléka byla dlouhodobě neúnosná. "Tohle strukturální přizpůsobování mezi dvěma zeměmi je samozřejmě 'hořké', ale máme tu volný trh a nemůžeme zemědělcům předepisovat, kam mají své mléko dodávat. Určitě se do problémů dostanou i závody v Německu, protože např. bavorští farmáři budou své produkty dodávat do Česka," řekl Seehofer.

Jiří Hošek, Renáta Prátová, Tomáš Ouředník, Jitka Pilbauerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme