Madeta se s farmáři na cenách nedohodla, jednání budou pokračovat

Vyjednávání mezi zemědělci a zástupci největší české mlékárny Madeta dnes opět skončilo nedohodou. Farmáři požadují, aby od nich zpracovatel bral surovinu za stejnou cenu jako v Německu. Vyhrožují tím, že budou vozit mléko jinam. Obě strany se ale znovu sejdou příští pátek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

mléko

mléko | Foto: Marián Vojtek

Mlékařské a hospodářské družstvo Jih, které zastupuje 212 družstev, vypovědělo koncem prosince Madetě smlouvu na veškeré dodávky mléka. Mlékárenské firmě tak hrozí, že od března přijde o 650.000 litrů suroviny denně a bude ji muset hledat jinde.

Farmáři argumentují, že v sousedním Německu jim mlékárny platí lépe. "Současná cena v Madetě je na úrovni 10,05 koruny, ovšem v Německu je to cena 11,60. A proto chceme nějakým způsobem řešit tuto cenovou oblast," řekl Radiožurnálu místopředseda družstva Jih Zdeněk Houška.

Protože Madeta platí zatím nejvyšší ceny za mléko v republice, považuje ředitel firmy Milan Teplý další požadavky na zvýšení od mlékárenského Jihu za nevhodné. Pokud na vyšší ceny nepřistoupí, chtějí farmáři prodávat mléko jinému domácímu zpracovateli. Vedení Madety v takovém případě uvažuje i o uzavření svých závodů v Českých Budějovicích a ve Strakonicích a přesunutí výroby jinam.

Pod dnešním jednání jsou ale zástupci obou stran optimističtí, sejdou se proto znovu příští pátek. "Postoupili jsme kousek dál v tom, že jsme si vyměnili návrhy kupních smluv, o kterých budeme jednat 18. ledna, včetně nějakých cenových představ, na kterých jsme se nedohodli," uvedl Houška.

Také generální ředitel Madety hodnotil jednání jako přínosné. "Proběhlo to ve větším klidu, než jsem očekával. Mám příznivý pocit z toho, že se mi zdá, že není rozhodnuto už dříve jinde a jindy o tom, že odejde mléko do Německo. Žádná česká mlékárna takovou cenu nezaplatí a zdá se mi, že představitelé MHD Jih nemají v této situaci zájem odsunout mléko do Německa," podotkl Teplý.

Neshody o ceně mléka přitom nejsou ničím novým. Zemědělci už loni hrozili, že pokud mlékárna na vyšší výkupní cenu mléka nepřistoupí, dodávky zastaví. Obě strany se ale nakonec dohodly na 9,80 korunách za litr mléka s tím, že jednání budou pokračovat na konci roku. Od té doby ale nenašly obě strany společnou řeč. Jihočeští zemědělci už teď dodávají zhruba třetinu své produkce německým mlékárnám.

Madeta je největší hráč na trhu s mléčnými výrobky. Za rok zpracuje přes půl miliardy litrů, což je pětina produkce v zemi. Firma na trh dodává 239 různých mléčných výrobků. Podle Teplého se firma v současné době zdražovat v souvislosti s cenou mléka nechystá. "Evropský trend je prudký pokles cen mlékárenských výrobků. Je paradox, že cena mléka ještě stoupá," doplnil ve vysílání Rádia Česko Teplý.

V Česku je trend v cenách mléčných výrobků za poslední půlrok vzestupný. Například za máslo jsme ještě před šesti měsíci zaplatili 20 korun. Cena pak stoupla o 50 procent, tedy na 30 korun. Některé značky ale vyšroubovaly ceny ještě víc, takže není výjimkou, když za máslo dáme v současnosti kolem 40 korun. Podobně jsou na tom i ostatní mléčné výrobky. Například sýr eidam už dávno nestojí 100 korun za kilo a zdražilo i samotné mléko.

Martin Hromádka, Pavla Kuchtová, Marcela Hálová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme